Valami nagyon furcsa történik az Air Berlinnél

 

Több mint százhúsz járat törlésére kényszerült az Air Berlin légitársaság kedden, miután számos pilóta, főleg kapitányok, szokatlanul magas számban jelentettek beteget.

Egy sor repülőtérről, így Berlinből (Tegel), Düsseldorfból, Hamburgból és Kölnből sem szálltak fel az Air Berlin járatai. Főleg belföldi járatokat töröltek, de Mallorcára, Stockholmba és Zürichbe induló gépek is a földön maradtak. Az órák múlásával egyre emelkedett a törölt járatok száma.

Az Air Berlin légitársaság Boeing 737 típusú repülőgépe - képünk illusztráció (MTVA Fotó: Jászai Csaba)

Az Air Berlin légitársaság Boeing 737 típusú repülőgépe – képünk illusztráció (MTVA Fotó: Jászai Csaba)

Kedden délelőtt mintegy kilencezer utast érintettek a járatkimaradások. Őket az Air Berlin a Facebook közösségi portálon keresztül arra kérte, hogy maradjanak otthon, és várjanak a további jelzésekig. Az Air Berlinnek kedden mintegy 750 járatot kellett volna útnak indítania.

Németország második legnagyobb légitársasága nyolcezer munkavállalót foglalkoztat, augusztus 15-én jelentett csődöt, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem támogatja tovább anyagilag a légitársaságot. A szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott az Air Berlin rendelkezésére, hogy ne kelljen leállítani a működését. Ez a pénz három hónapra elegendő.

Az Air Berlin szeptember 15-ig adott határidőt potenciális befektetőinek, hogy meg tegyék ajánlataikat. A döntést pedig szeptember 21-én, három nappal a szövetségi parlamenti választások előtt hoznák meg. A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a légitársaság 1500 pilótájából 200 jelentett beteget. A Bild című lap a pilóták lázadásáról beszélt, a pilóták inkább beteget jelentettek, semmint a fizetésük automatikus csökkenésével járó sztrájkot.