Tudományok fővárosa a Várkert Bazárban

 

Szeptember 23-án a Várkert Bazár világörökségi helyszínén összegyűlnek a tudományok nagyágyúi, hogy a nagyközönség előtt kössék össze a Földet a világűrrel, a robotokat az emberekkel, a tudományt a kíváncsiskodókkal a régió leginspiratívabb, STEM fókuszú tudományos buliján.

A Várkertben felépített pályán versenydrónok és pilótáik mérik össze tudásukat, virtuális sétát tehetünk a CERN részecskegyorsítóban, kapcsolatba léphetünk a NASA űrhajósaival, de a fesztiválon megjelenő több mint 60 kiállító és előadó jóvoltából önjáró robotokkal, Mars-szondával, utazó planetáriummal vagy robotépítéssel is készülnek a szervezők.

Látványos bemutatók, kísérletek szemtanúi lehetnek a látogatók, előadásokat hallgathatnak a világűrről, a csillagokról vagy éppen a mesterséges intelligenciáról, sőt még egy valódi űrjárót is megcsodálhatnak majd. A robotika kedvelői is megtalálhatják számításukat, hiszen a kiállítók egy része erről a területről érkezik – olvasható a szervezők közleményében.

A Naprendszer koncepciórajza. (Fotó: NASA/JPL)

Illusztráció – A Naprendszer koncepciórajza. (Fotó: NASA/JPL)

A régió egyik legösztönzőbb tudományos fesztiváljának célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az „elefántcsonttoronyba” zárt, gyakran távolinak tűnő tudományokat és megmutassa, hogy a STEM (science, technology, engineering and mathematics) érdekes, izgalmas területeket és megközelítéseket rejt.

„A tudományos világ a laikusok számára sokszor túlságosan távolinak tűnik, pedig egy olyan korban, ahol az innovációk és azok elterjedése napról napra befolyásolja mindennapjainkat és szokásainkat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy hol is tartunk most a tudományos szférában. Lehet, hogy az a robot, amit most még tátott szájjal csodálunk egy rendezvényen, néhány év múlva már a saját szobánkba is beférkőzik. A Tudományok fővárosához hasonló rendezvények pontosan ennek a megismerésnek adnak teret” – idézi a közlemény Bartók Marcellt a Tudományok fővárosát szervező Vízió Tudománykommunikációs Ügynökség vezetőjét.

“Mindemellett persze nem titkolt célunk a STEM-területek, a mérnöki és tudományos pálya népszerűsítése, az utánpótlás bevonzása is” – tette hozzá.

A Magyar Villamos Művek főtámogatását élvező rendezvényen a látogatók izgalmasabbnál izgalmasabb interaktív programokon vehetnek részt. A belépés ingyenes.