Komoly áldozatot hoznak a diákok, hogy anyanyelvükön tanulhassanak

 

A Nagyszalonta környéki falvakban az elmúlt évtizedben sorra zárták be a magyar elemi osztályokat a gyereklétszám drasztikus csökkenése miatt, az ott lakók gyermekeiket vagy román tagozatra íratták, vagy vállalták a napi ingázást Nagyszalontára.

Földesy Márta református lelkész szerint a különbség szembetűnő a gyerekek magyar tudását, identitását illetően. A szülők is úgy vélik, ilyen környezetben biztosított gyermekeik számára a minőségi oktatás, ha az épületet megtöltik tartalommal.

A nagyszalontai szórványkollégium négyszintes épülete mintegy 250 diáknak nyújt majd korszerű oktatási körülményeket, további hatvannak pedig kollégiumi bentlakást. Az épületben modern étkezde is helyett kapott.  Az ingatlan a helyi református egyházközség telkén épült fel négyezer négyzetméteren.

A 900 millió forintos beruházás célja az volt, hogy hosszú távra biztosítsa a minőségi anyanyelvű oktatást Arany János szülővárosa diákjainak és a környező falvainak.

Az Arany János elméleti líceumban összesen mintegy 1200 diák jár, az iskola 2011 őszén vált önálló magyar intézménnyé, ám hat különböző épületbe kényszerült, ezért vált szükségessé egy új korszerű ingatlan építése, mely hamarosan új tornateremmel is bővül, szintén magyar kormánytámogatásból.