Kanárisárga tengeri kígyóra bukkantak Costa Ricánál

 

A tengeri kígyók egyik újonnan felfedezett alfajának igen szűk a lakókörzete, és szokatlan módon vadászik.

A kanárisárga Hydrophis platurus xanthos éjszaka indul zsákmány után a Costa Rica csendes-óceáni partjánál lévő Golfo Dulce elszigetelt öblében. Testét a felszínen feltekeri, fejét lefelé tartja, szája nyitva. Ez az összetekeredett póz egyfajta bóját hoz létre, ami stabilizálja a kígyót, ezáltal könnyen elkapja zsákmányát a fodrozódó vízben – mondja Brooke Bessesen, a vizsgálat társszerzője.

Ezzel ellentétben, a tipikus sárgahasú tengeri kígyó (Hydrophis platurus) nappal vadászik, kinyújtózva lebegve a nyugodt vízen.

Az alfaj másik érdekes tulajdonsága színében rejlik: míg a sárgahasú tengeri kígyók legtöbbjének fekete a háta és sárga a hasa, az alfaj teljes egészében sárga színben pompázik. A szerzők szerint a különbség a magasabb vízhőmérsékletben keresendő.

Sárgahasú tengeri kígyó. (Fotó: AFP)

Sárgahasú tengeri kígyó. A Costa Ricánál fellelt kígyó a kutatók szerint ennek alfaja. (Fotó: AFP)

A Golfo Dulce keskeny öble félig elszigetelődik a Csendes-óceán többi részétől egy sekély hátság révén, ami meggátolja a víz közlekedését. Az öbölben ezáltal a trópusi nap jobban felmelegíti a vizet, mint az óceán többi részén. A kutatók úgy hiszik, hogy a sárgahasú tengeri kígyó fekete háta hasznos a hőelnyeléshez a hűvös óceáni vízben, míg a melegebb vizű öbölben erre nincs szükség.

Az újonnan leírt mérges kígyót csupán Golfo Dulce apró, 320 négyzetkilométeres területén figyelték meg. A kutatók 154 élő és begyűjtött példány elemzését követően júliusban publikálták tanulmányukat Zookeys folyóiratban. Abban reménykednek, hogy az alfaj leírása lehetővé teszi a Costa Rica-i kormánynak a kígyó védelmét, amely aggodalmaik szerint máris veszélyben van a buzgó állatgyűjtők miatt.

A kígyó mellett egyébiránt az öböl meleg vizét élvezi a kritikusan veszélyeztetett közönséges cserepesteknős, a veszélyeztetett közönséges levesteknős és a cetcápa. A régió emellett létfontosságú óvoda a csipkés pörölycápának, és számos más cápafaj otthona is. A hihetetlen biodiverzitás ellenére a Golfo Dulcét azonban egyre jobban veszélybe sodorják az emberi tevékenységek.