Járóka Lívia megy az EP-be Pelczné Gál Ildikó helyére

 

Járóka Líviának adta ki a Pelczné Gáll Ildikó lemondásával megüresedő európai parlamenti (EP-) mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén.

Pelczné Gáll Ildikó 2014-ben a Fidesz-KDNP közös listájáról szerzett európai parlamenti mandátumot, a politikust azonban az Európai Számvevőszék tagjává nevezték ki, így szeptember 1-jei hatállyal lemondott EP-mandátumáról.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz és a KDNP képviseletére jogosultak arról tájékoztatták az NVB-t, hogy a Pelczné Gáll Ildikó lemondása miatt megüresedő EP-mandátumot a közös lista 25. helyén szereplő Járóka Líviának kérik kiadni. Az NVB kedden határozatot hozott arról, hogy a jelölőszervezetek kérésének megfelelően a mandátumot Járóka Líviának adja ki. A mandátum a határozat jogerőre emelkedését követően tölthető be.