Irma elment, a pusztítás maradt

 

Lassan megkezdődik a károk helyreállítása Floridában, az Irma hurrikán pusztítása után. Az állam legdélebbi részén egyelőre nincs se áram, se víz. A legtöbb épület fából készült, ezért szinte mindet újjá kell majd építeni. Közben a trópusi viharrá gyengült Irma tovább vonult észak felé, de így is többen életüket vesztették. Négy államban rendkívüli állapotot hirdettek.

Méteres hullámokat korbácsolt fel a trópusi viharrá gyengült hurrikán az egyesült államokbeli Dél-Karolinában. Charlestonban a part menti részeken hömpölygött a víz az utcákon. A város polgármestere villámárvizekre figyelmeztette a helyieket. A vihar hétfő este észak felé vonult tovább.

Megrongálódott hajók Miami Beach egyik kikötőjében 2017. szeptember 11-én, az Irma hurrikán elvonulása után. Floridában a szélvihar tíz halálos áldozatot követelt. (MTI/EPA/Giorgio Viera)

Észak és Dél-Karolinában, Georgiában, és Tennesse-ben is rendkívüli állapotot hirdettek. Georgiában három áldozata is van a hurrikánnak.

Egy férfi a házában vesztette életét, miután egy kidőlt fa szó szerint kettévágta az épületet. Egy nő pedig a kocsijában halt meg, amelyet szintén egy kidőlt fa maga alá temetett. A Florida Keys szigetcsoporton is hatalmas pusztítást végzett a hurrikán, amely vasárnap még több mint 200 kilométer per órás széllel csapott le a térségre.

A szélvihar utakat, épületeket, kocsikat, jachtokat rongált meg. Egyelőre nincs se áram, se víz Florida legdélebbi részén.

A figyelmeztetések ellenére mintegy tízezren a szigeten vészelték át a hurrikánt, egyikük szerint az, hogy a tenger melletti házát újjá kell építenie “benne van a pakliban”.

Az utak helyreállítása már megkezdődött, a 42 híd fele is járható, de a hatóságok szerint a kitelepítettek egyelőre nem térhetnek vissza otthonaikba, hiszen nem adottak a feltételek a mindennapi élethez. Ezért a szigeten maradt embereket is sürgősen evakuálni kell. Florida kormányzója helikopterből mérte fel a helyzetet .

Miamiban már megkezdődött a helyreállítás

Florida keleti partvidékén vasárnap söpört végig az Irma. A helyenként 135 km/h-ás erejű szélvihar fákat csavart ki tövestül, és villanyoszlopokat döntött ki. Miami lakói azonban már annak is örülnek, hogy mégsem váltak be az apokaliptikus előrejelzések.

Szakemberek szerint miután Floridában a legtöbb épület fából készült, szinte mindet újra kell majd építeni. Az első becslések szerint a legkisebb károk Miamiban keletkeztek, a nyugati parton azonban a hurrikán óriási pusztítást végzett.

A légi közlekedés lassan helyreáll Miamiban. Kedd délelőtt az érkezési oldalon még csak a törölt járatokat lehetett látni, de az utasfelvételnél már hosszú sorok kígyóztak. Azt ígérik: a hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Florida legtöbb városa még hétfő este is sötétségbe borult, ugyanis a természeti csapás miatt több mint 6 millió otthonban, vagyis a háztartások több mint felében nem volt áram.