Folytatódik a kvótavita az EU-val

 

Angela Merkel elfogadhatatlannak tartja, hogy egy kormány ignorálja az Európai Bíróság döntését, ezért szorgalmazza, hogy az októberi uniós csúcson továbbra is napirenden legyen Magyarország. A magyar kormány mindezek ellenére nem enged a nyomásnak, nem hajlandó változtatni bevándorlási politikáján.

Elfogadhatatlan, ha egy kormány azt mondja nem érdekli az Európai Bíróság döntése – nyilatkozta Angela Merkel a Berliner Zeitung című német lapnak.

A kancellár hozzátette: menekültek szolidáris elosztását a 28 közül csak három-négy ország utasítja el mereven, és a kvótaperben hozott bírósági döntés után már a szlovák kormányfőnél is érzékelhető elmozdulás. Arra a kérdésre, távoznia kell-e ezért Magyarországnak az EU-ból, mert nem érdekli a bíróság döntése, a német kancellár azt mondta, hogy az ügy egy nagyon alapvető kérdést érint, mert az EU a jog uralmát jelenti, és erről beszélni kell majd az októberi uniós csúcson.

Brüsszel felpörgeti a betelepítési programot

A kormány nem enged ennek a nyomásgyakorlásnak, mert aggódik Európáért, a kontinens kultúrájáért és közösségeiért. Magyarország biztonsága érdekében a kemény vitákat is felvállalja – reagált Dömtör Csaba a német kancellár lapinterjújára. A politikus hangsúlyozta: a kormány kitart korábbi álláspontja mellett, a bírósági ítéletet tudomásul veszi, de Magyarország sohasem fogja hagyni, hogy máshol döntsenek arról, hogy kivel éljünk együtt és kivel nem.

Dömötör Csaba kvótaperben hozott döntésről szólva kifejtette, az csak az első lépés volt, Brüsszel szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot.

Nemcsak Magyarország utasítja el a kötelező betelepítést

Kósa Lajos arról beszélt: nem érti, mit kér számon Angela Merkel Magyarországon. A kvótaperben született ítélet ugyanis nem arról szólt, hogy ezután Magyarországnak is kötelező befogadni a kvóták szerint a migránsokat, hanem, hogy a bíróság úgy határozott:  jogszerű a döntés a kötelező betelepítésről.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a német kancellárnak azt is figyelembe kellene vennie, hogy nemcsak Magyarország utasítja el a kötelező betelepítést, hiszen a 120 000 emberből alig 30 000-et sikerült két év alatt szétosztani.

Kósa Lajos hangsúlyozta: Magyarország a rendelkezésére álló jogi eljárási kereteket kihasználva védi majd meg álláspontját.