Egyre szélsőségesebb a Jobbik körül a levegő

 

Magyarország az európai szélsőjobboldal telephelyévé vált, a szálak pedig a Jobbikhoz vezetnek - mondta a Magyar Liperális Párt elnöke. A kijelentés heves vitát váltott ki a pártok között.

Fodor Gábor kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálja meg a Jobbik és külföldi szélsőjobboldali mozgalmak viszonyát, mert az – mint mondta – nemzetbiztonsági ügynek számít.

A Jobbik szóvivője erre úgy reagált: kíváncsian várják a vizsgálatot, mert a Jobbik egyetlen külföldi szélsőjobboldali szervezettel sem működik együtt.

Augusztus végén Frano Cirko a horvát Megújulás Gerenációja nevű párt elnöke a híradónak azt nyilatkozta, hogy nagyon jó az együttműködés a Jobbikkal és nagyon pozitív véleménnyel van a pártról.

Frano Cirkot legutóbb az egyik horvát lap szélsőséges és homofób politikusként jellemezte, aki szélsőjobboldali nézeteiről, valamint náci karlendítéséről már régóta ismert Horvátországban.

Vona Gábornak döntenie kell

A horvát neonáci Frano Cirko mellett észt nácikkal is szövetkezik Vona Gábor – erről pedig az Origo.hu írt. A portál szerint egy olyan észt radikális politikus is beállt a Jobbik béruniós kezdeményezése mögé, aki saját hazájában a náci Németországot méltató megnyilvánulásáról vált hírhedté és aki szerint a fasizmus egy olyan ideológia, amely segítheti a nemzetállam megmaradását.

Sermer Ádám, a liberális párt elnökhelyettese szerint Vona Gábornak most már döntenie kell, hogy valóban a néppártosodás útjára lép-e, vagy az csak egy kommunikációs fogás.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága októberre ígért részletes tájékoztatást a szélsőjobboldali mozgalmak magyarországi kötődéséről.