Családbarát Újbuda - Egy kerület, amely a családok igazi barátja

 

Egyedülálló programot dolgoztak ki az újbudai önkormányzatnál a munka és a magánélet összehangolására, a cél a családok számára egy élhető környezet kialakítása.

A Családbarát Vállalkozás nevű kezdeményezés lényege a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése és a vállalkozás szolgáltatásainak, a családok igényeihez való igazítása – ezzel pályázni szeptember 20-ig lehet. És hogy mivel lehet pályázni?

Utóbbi kiterjedhet a nyitvatartási időkre, a gyerekek számára biztosított játszóhelyek kialakítására, az épületek akadálymentesítésére, babakocsival való megközelítési lehetőségeinek újragondolására. Hogyan lehet megkönnyíteni az új programmal a dolgozó családok mindennapjait, és mi az, amitől valóban jól működhet egy ilyen rendszer? Erre kereste a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

Némi segítséggel jobban teljesíthetnek a kisgyermekes szülők még a gyermektelen munkatársaknál, egy-egy 24 órás szolgálatban lévő anyukának akár felüdülés lehet a munkahelyen töltött idő – állítja több kutatás.

A baba melletti állandó készenlét jót tesz a stressz tűrésnek, koncentrációnak, a lelki állóképességet, a figyelem megosztását – valamint hűségesebb a munkaadóhoz az, aki másról gondoskodik, mint az, aki csak magára figyel.

Díjazni kell a családbarát vállalkozásokat

Ha elindul egy jó folyamat, akkor arra érdemes felhívni a figyelmet, és díjazni kell a kisvállalati, közepes-, illetve nagyvállalati kategóriában évek óta családbarát vállalkozásokat  – hívta fel a figyelmet a kezdeményezés hátterére Csernus László, az újbudai önkormányzat tanácsnoka.

Az önkormányzat által családbarátnak minősített vállalkozások pályázataikban leírják, hogy ők miért tartják magukat családbarátnak.

Mint ismertette, a tanulságok szerint a legtöbben azokat a szempontokat tartják fontosnak, amelyek középpontjában összességében a szülők jó érzete és elégedettsége áll, így például az is, hogy elengedik a szülőt a munkaidő vége előtt, vagy engedélyezik, hogy a szülő esetleg több időt töltsön a csecsemőjével.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

A vállalati imázsba is beépítik a „családbarát” jelzőt

A pályázatok elbírálásánál fontos szempont, hogy az önkormányzat a szülők szemszögéből az adott vállalat vállalásait mennyire látják családbarátnak.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette: valósak az olyan munkavállalói kompetenciák a családosok körében, hogy jobban kötődnek a munkaadókhoz, de az is igaz, hogy aki például öt gyermeket nevel, az valószínűleg alkalmas lehet csoportvezetői feladatra, és ezt már a HR-esek is észrevették. Sőt, vállalatai imázsukba is beleépítik a családbarát jelzőt, azonban ez nem csak egy egyszeri alkalom, hanem egy évekig tartó folyamat is.

Saját portájukról szólva elmondta: az önkormányzat ugyan a munkaidővel nem tudja annyira rugalmasan segíteni családos munkavállalókat, de sok más könnyítést és segítséget megad nekik.

Újbuda, a családbarát intézmények kerülete

Regős Judit, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója a műsorban elmondta: újbudai kezdeményezésként mára egy országos hálózattá alakultak, így sok városban már rendelkezésére állnak az anyukáknak a „nappalijukkal”, egy kényelmes ülőalkalmatosságokkal teli helyiségükkel, ahol nem csak játszóház található, hanem konzultációkkal is segítik a szülőket, akár gyermekmegőrzéssel.

A Szülők Házában a fiatal szülőknek segítenek, hogy az új és rejtett problémák, konfliktusok, amelyek az újdonsült szülői szerepekkel együtt járnak, azok felszínre kerüljenek irányított beszélgetésekkel és a megoldás felé tereljék őket akár coachinggal – ismertette a szerepüket.

De nem csak ezzel, volt már arra példa, hogy a konzultációs központban talált egymásra két anyuka, akik közösen egy varrodai vállalkozást indítottak be. Magáról annyit mondott el: tíz éve foglalkozik tanácsadással, és nagyon hálás az újbudai önkormányzatnak, hogy lehetőséget biztosított a Szülők Háza-kezdeményezésnek.

Telefonon bejelentkezett Horváth László is, a Fonó Budai Zeneház vezetője is, aki elmondta: két éve ők is megkapták a Családbarát Vállalkozás-díjat, mégpedig nem csak amiatt, mert itt gyermek és szülő együtt szórakozhat, hanem azért is, mert a programok szervezése és az intézmény működése során is teljesen áthatja őket a családok támogatása.

És nem csak a zenei programokban erős, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki együtt tudjon szórakozni, hanem a kísérőprogramok során is.