A Fekete-tengeri útvonalat tesztelik az embercsempészek

 

A román partiőrség egyre több hajót tartóztat fel az ország partjainál. Szakértők figyelmeztetnek: új migrációs útvonal alakulhat ki a Fekete-tengeren.

Az embercsempészek minden eddiginél veszélyesebb útvonalon próbálhatják Európába juttatni a migránsokat, állítja a brit lap romániai forrásokra hivatkozva. A migránsbizniszben utazó bűnözők a jelenleg még csak kevésbé ellenőrzött Fekete-tenger vizein próbálkoznának.

Újabban a Fekete-tengeren próbálkoznak a bevándorlók – Forrás: Román határőrség

Újabban a Fekete-tengeren próbálkoznak a bevándorlók – Forrás: Román határőrség

A Schengeni-övezeten kívül fekvő Romániát mind ez idáig elkerülte a komolyabb migrációs hullám. Vélhetően emiatt került az ország az embercsempészek látókörébe, hisz jelenleg nem kell túl komoly hatósági ellenőrzésekre számítaniuk. Ez azonban nem biztos, hogy sokáig így marad. A románok ugyanis egyre több határsértőt fognak el, ami következtében a jövőben nagyobb erőket koncentrálhatnak majd a tengeri határ védelmére.

Szombaton a román parti őrség feltartóztatott egy halászbárkát, a fedélzetén 97, szinte kivétel nélkül iraki és iráni bevándorlóval. Közülük 36-an gyerekek voltak. Azt azt megelőző nap pedig egy 120 fős hajót sikerült visszafordítaniuk Törökországba a román-bolgár határról. Az első nagyobb fogásra augusztus végén került sor, azóta folyamatosan próbálkoznak a bűnözők a migránsok behajózásával.

Feltartóztatott migránsok várakoznak egy romániai kikötőben – Forrás: Román határőrség

Feltartóztatott migránsok várakoznak egy romániai kikötőben – Forrás: Román határőrség

Bár ezek a számok messze elmaradnak a Földközi-tengeren tapasztalhatóktól, szakértők szerint a Fekete-tengeren zajló embercsempészet volumene akár rövid időn belül is jelentősen megnövekedhet.

Az európai határvédelmi szervezet, a Frontex vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet: a Fekete-tengeren jóval erősebb szelek fújnak, így az átkelés is jelentős mértékben veszélyesebb a Földközi-tengernél. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) romániai szóvivője szerint a migránsok vízbefulladásának lehetősége aggasztóan magas.

A román hatóságok eddig hat embercsempészt (két török, egy bolgár, egy szíriai, egy iraki és egy ciprusi állampolgárt) vettek őrizetbe. A tavalyi évhez képest számottevően növekedett az országban lefülelt bevándorlók száma is. Idén már 2800-at is meghaladja az elfogott határsértők száma, míg tavaly egész évben alig több, mint 1600 migráns került a hatóságok látóterébe.