Volner: a Jobbik benyújtja az államfő megfosztási eljárásáról szóló javaslatot

 

A Jobbik az őszi parlamenti ülésszak első napjaiban benyújtja az államfővel szembeni megfosztási eljárást célzó javaslatát - közölte Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: a lépést azért kezdeményezik, mert Áder János aláírta az úgynevezett plakáttörvényt és értékelésük szerint ezzel egy nyíltan alaptörvényt sértő intézkedést fogadott el. Azt mondta, a kormánytöbbség kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket próbált feles többséggel elfogadni, a korábban visszaküldött törvényhez pedig nem a kifogásolt pontokon nyúlt hozzá, hanem más rendelkezéseket módosított.

Volner János szerint a köztársasági elnök az ügyben nem a jogállamiság felett őrködött, hanem a Fidesz pártpolitikai érdekeit szolgálta ki. A frakcióvezető kérdésre elmondta: az informális visszajelzések alapján a parlament valamennyi ellenzéki képviselője támogatni fogja javaslatukat. Amennyiben azt a Ház kétharmados többsége is elfogadná, az Alkotmánybíróságnak kellene lefolytatnia az eljárást és felmenteni az államfőt – magyarázta.