„Veszélyes Merkel kijelentése”

 

Lát esélyt a migránsok szétosztására Angela Merkel: a kancellár a visegrádi országokról azt mondta, Szlovákia és Csehország rugalmasabb, ezért külön tárgyalna a kormányokkal. Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a héten, Tallinnban sikerült megakadályozni a visegrádi országok egységének megbontására irányuló kezdeményezéseket.

– A kötelező betelepítési kvóta működésképtelen. Erre jó példa a balti államok, ahová betelepítettek migránsokat, akik pár nappal később már át is mentek Németországba; ez azt mutatja, nem lehet őket ott tartani – szögezte le Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma Reggel című műsorában.

Úgy vélte, veszélyes a kancellár kijelentése, miszerint egy automatikus elosztási mechanizmus jöjjön létre, ami azt jelentené, hogy felső korlát nélkül szeretnék az Európába érkező illegális bevándorlókat szétosztani a tagállamok között.

– Az Európai Bíróság döntésének is ez a veszélye, hiszen kinyitották a kaput az automatikus elosztási mechanizmus előtt. A politikai nyomásgyakorlás elsődleges célja, hogy rövid távon az automatikus elosztási mechanizmust végre tudják hajtani. Merkel mellett több olyan politikai nyilatkozat is napvilágot látott, amely összekötné az uniós támogatások kifizetését a kötelező betelepítési kvóta elfogadásával. A cél, hogy megrettentsék például a visegrádi négyeket, és rávegyék arra, hogy hajtsák végre a kvótadöntést – fejtette ki Deák Dániel.

Az emberekkel szemben 

Az elemző azt is mondta, a Nézőpont Intézet megvizsgálta a közép-európai országokat, és azt találták, hogy a 153 millió közép-európai választópolgár közül 106 millió egyértelműen elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. Ez azt jelenti – tette hozzá – , hogy a brüsszeli bürokraták és a nyugat-európai politikusok több százmillió ember akaratával szemben politizálnak.

Kiemelte: ez olyan feszültséget okozhat a tagállamok között, illetve a tagállamokon belül is, mely az Európai Unió felbomlásához is vezethet.

– Szeptember 26-ig teljesíteniük kellene azoknak a tagállamoknak is a kvótát, amelyek vállalták a migránsok befogadását; egyedüli kivételként Málta teljesíti a mechanizmust, de azok is, akik a leghangosabban támadják Magyarországot, még ők sem tudják teljesíteni az elvárást – emlékeztetett Deák Dániel. Hozzáfűzte, szeretnék megtörni a V4-eket, „karanténba zárásuk” a cél, hogy egy tanácsi szavazás során ne legyen meg a többségük. Ezzel elérhető a kötelező betelepítési kvóta – fűzte hozzá.