Orbán: Meg kell védeni a szabadságunkat

 

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésének nyitónapján.

Orbán Viktor megnyitóbeszédében kifejezte Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését a szervezet iránt, kiemelve, hogy a WHO egy globális szervezet.

Mint mondta: a világ vitáinak középpontjában ma a nemzetállamok és a globalizmus vitája áll. A globális renddel szemben erős kritikákat hallani, lázadásokat is tapasztalunk, sok globális szervezet él át nehéz napokat. Eközben a globális intézmények bírálata közepette soha egy bíráló hangot sem lehet hallania  WHO kapcsán, mindenki belátja, hogy egy olyan szervezetről van szó, amelyre mindig szükség van minden körülmények között – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország is úgy érzi – folytatta -, hogy meg kell védeni a szabadságát “birodalmi politikai törekvésekkel” szemben, ám ez az álláspont nem a globális intézmények szükségességét tagadja, sokkal inkább megpróbálja összehangolni a nemzetek feletti szintet a nemzeti szuverenitással.

“Önök a globális intézményeket gyakran bíráló ország vendégei ma, de ez a bírálat nem terjed ki a WHO-ra, sőt éppen fordítva: a WHO iránti nagyrabecsülés és tisztelet országában vannak” – összegezte a kormányfő, úgy fogalmazva: Magyarország – mint a szervezet elkötelezett tagja – a WHO mellett áll, “számíthatnak ránk, és mi is szeretnénk számítani a jövőben önökre”.

Nagy gond a népességfogyás 

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A tömeges migrációval kapcsolatban Magyarország álláspontja az, hogy a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett, “nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt”. Európának mindene megvan ahhoz, hogy célzott egészségügyi programokat indítson az arra leginkább rászoruló térségekben – fejtette ki.

Ha nincs munka, nincs jövőkép sem

A kormányfő ismertette a résztvevőkkel a Magyarországon jelenleg futó munkahelyvédelmi, demográfiai és népegészségügyi akciótervet.

Az első akcióterv a munkanélküliség felszámolását tűzte ki célul. Ha ugyanis nincs munka, nincs önbecsülés, jövőkép és gyermekvállalás sem – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: két év alatt a 12 százalékos munkanélküliségi arányt 4 százalék közelébe csökkentették.

A második akcióterv a demográfiai akcióterv, amely a népességcsökkenés lassítását, megállítását és a népesség növelését tűzte ki célul.

Hat évvel ezelőtt 1,25 százalék volt a teljes termékenységi arányszám, a hat év alatt ez a szám 1, 49-re emelkedett, az akcióterv célja pedig az, hogy a teljes arányszám 2,1 százalék legyen, vagyis, hogy a nemzeti közösség biológiai értelemben reprodukálja saját magát – fogalmazott.

 

A középpontban a demográfia-politika

A magyar gazdaság középpontjában a demográfia-politika áll; a harmadik akcióterv a népegészségügyi akcióterv, mely három résztervet és csatát tartalmaz – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette: az első helyen a dohányzás ellen folytatott küzdelem áll; 2010-ben világelsők voltunk a tüdőrákos megbetegedésekben, ennek 90 százalékban a dohányzás az oka. 2012-től Magyarországon tilos a dohányzás több zárt és nyílt térben és radikálisan átalakították a teljes magyar dohánykereskedelmet. Ennek már van eredménye, ugyanis a 2014-es adatok szerint 2012-203 között 28-ról 19 szazalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma – magyarázta Orbán Viktor.

Közölte: a második csata az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása ellen vívott csata, melynek keretében megadóztatták a magas cukor- és sótartalmú, valamint más egészségkárosító összetevőktől hemzsegő élelmiszereket. A chipsadóból befolyt összeg megközelíti a félmilliárd eurót – tette hozzá, majd rátért a közétkeztetés reformjára is, melyről azt mondta: ennek célja a gyermekek egészséges étkeztetése.

Mary Elizabeth dán koronahercegnő, Benoit Vallet levezető elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója (b-j) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sportnagyhatalom vagyunk 

Elmondta, hogy a magyar fiatalok életének része lett a sport. Magyarország sportnagyhatalom az élsport és az olimpiai aranyérmek számát tekintve. Emellett a kormány bevezette a mindennapos kötelező testnevelést is – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a következő feladat a daganatos megbetegedések okozta halálesetek témája lesz, mely itthon kiemelt népegészségügyi probléma.

Évente 33 ezer olyan haláleset történik, melyet rosszindulatú daganat okoz – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindezek mellett kiépítettek egy szűrővizsgálati rendszert, és maga is érdeklődéssel várja az első visszajelzéseket.

A miniszterelnök a WHO főigazgatójával tárgyalt 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója üdvözölte az egészség megőrzését szolgáló magyarországi kezdeményezéseket, például a dohányzás elleni fellépést, az egészséges táplálkozás elterjesztéséért tett erőfeszítéseket, illetve a mindennapos testnevelés bevezetését.

Orbán Viktor leszögezte, hogy kiváló az együttműködés Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet között, és ezt a kölcsönösen előnyös partnerséget a jövőben is szeretnénk fenntartani, sőt újabb közös politikákkal kiegészíteni.