Nézze meg az Országház felújított Delegációs termét

 

Felújították az Országház Delegációs termét, a berendezés is ugyanolyan, mint amilyen a második világháború előtti időszakban volt. 1904-ben készült el a terem, de 1945 után elbontották a berendezést. Még korábbi, 1944-es fotók alapján újították fel.

Az elnöki és szónoki emelvények, valamint a padok is visszanyerték eredeti pompájukat a parlament delegációs termében. A helyiséghez a 70-es évek óta nem nyúltak hozzá, ezért most a bútorzat mellett a burkolatok, nyílászárók és az elektromos rendszer is megújult.

A terem egykori berendezése, a Ház üléstermeihez hasonlított: padsorokkal, valamint elnöki és szónoki pulpitussal. Ezt a mintát használták a mostani felújításkor.

A berendezés volt a kiinduló alap, ez volt a rekonstrukció a termen belül, de ezzel együtt restaurálni lehetett a fölöttünk lévő nagy falképet, Dudits Andor képét, a mennyezetet, az ólomüveg ablakokat, a műmárvány felületeket, és mindehhez természetesen az eredeti, még fellelt bútorelemeket is, amelyeket beépítettünk az eredeti helyére, az új bútorelemekbe – magyarázta Lukács József, az Országház főépítésze.

Korszerű technika is helyett kapott

A kivitelezők fontosnak tartották, hogy pontosan lemásolják az egykori faragványokat. Az egyik legnagyobb kihívás, az elnöki emelvény feletti angyalos címer újrafaragása volt, ami éppen annyi időt vett igénybe, mint a terem teljes felújítása, azaz bő fél évet. A delegációs teremben helyet kapott a korszerű technika is.

A gépészeti hálózatok és a villamoshálózatok is felújításra kerültek, és itt van a legtöbb újdonság is, hiszen ez jelen korunk megfelelő műszaki színvonalát tükrözi. Egy teljesen új audióvizuális technika került a terembe, sőt a klimatizálást is bevezették, amely eddig nem volt – mondta el Ruzsics László, a Belvárosi Építő Kft. ügyvezetője.

A teljes felújítás mintegy fél milliárd forintba került. Az elmúlt években a Parlamentban újjáépítették többek között a két üléstermet is. A munkálatok a Vadászteremben és a felsőházi társalgóban folytatódnak.