Molekuláris biokémiai kutatóközpont létesül az ELTE-n

 

Hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoport részvételével Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központot hoz létre az ELTE Természettudományi Kara.

Az egyetem közleménye szerint a több mint 763 millió forintos támogatásból megvalósuló kutatóközpontban hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoport működik majd együtt a molekuláris biokémia területén.

A projektben résztvevő kutatócsoportok különböző nézőpontja és megközelítési módja nemzetközi szinten is jelentős áttörést hozhat a témában. Mint írják, a központ eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat és az anyagtudomány területén is új megoldásokat hozhatnak.

Illusztráció - molekuláris biokémia. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

A közös munka fókuszában a fehérjék térszerkezetének és dinamikájának megértése, majd “cél-racionális” módosítása áll: egy olyan kutatási feladat, mely orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági jelentőséggel is bír.

A megvalósuló kutatások egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy bizonyos rákos megbetegedések esetében is új megoldást hozhatnak. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. és 2021. között.