Ha tehetné, tízből hét netező használná

 

A világ néhány éven belül várhatóan nagyot fog változni, nem puszta betűszavakról van szó.

Mit is jelent ez nekünk, felhasználóknak a hamarosan beköszöntő az 5G technológia? Új dimenziókat: jönnek intelligens közlekedési rendszerek, okos városok, távorvoslási megoldások.

A felnőtt magyar internethasználók 80%-át érdeklik az 5G-s újítások, 71%-uk pedig igénybe is venne 5G technológiát használó eszközöket, megoldásokat. Az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatása az 5G technológiát vizsgálta.

Minek nekünk 5G?

Bár az 5G a 4G-hez képest sokkal gyorsabb adatátvitelt fog lehetővé tenni, nem ez lesz a legfőbb előnye. Az 5G-s hálózatra jóval több eszköz tud majd egyszerre csatlakozni, és az adatok is sokkal kisebb késéssel fognak eljutni egyik eszköztől a másikig. Mindez pedig jelenleg még nem, vagy csak kísérleti formában létező technológiák és megoldások – például intelligens közlekedési rendszerek, okos otthonok és városok, robotizált távműtétek és távorvoslási alkalmazások – előtt is meg fogja nyitni az utat.

Az 5G, mint leendő új, internetes megoldás – még nem annyira ismert a felnőtt magyar internetezők körében.

Stockphoto - digitális - forradalom -5G

A válaszadók több mint fele már hallott róla, viszont csak 14%-a tudja azt, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés. Mindazonáltal a netezők nyitottak az 5G-s megoldásokra: közel 80%-ukat érdekli az 5G technológia.

A kedvenc 5G-s megoldások

Az eNET 2017 júliusában végzett online kutatása során ismertetett 5G-s megoldások közül a felnőtt magyar internetezőknek az okos forgalomirányítás tetszett a legjobban, melyet egy ötfokú skálán 4,4-re értékeltek.

Az okos forgalomirányítás révén az utakba épített szenzorok a város minden pontján érzékelik a forgalom nagyságát, ezáltal a közlekedési lámpák automatikusan úgy működnek, hogy az autók a lehető legkevesebb megállással haladhassanak. Emellett a közelben lévő szabad parkolóhelyekről is tájékoztatja a sofőröket.

A második helyen az 5G alapú személy- és vagyonvédelem végzett (4,1). Ezek a megoldások azonnal riasztanak minket, és élő videofelvételt is elérhetővé tesznek, ha például a gyermekünk tanítási időben váratlanul elhagyja az iskolát; ha egy beteg hozzátartozónk nem mozog; vagy ha az üres lakásunkba betörnek.

A harmadik legnépszerűbb 5G-n alapuló területnek az okos város bizonyult (4,0), ami az intelligens technológiák használatával és a lakosság fokozott bevonásával élhető, biztonságos, tiszta, energiatakarékos és zöld környezetet, illetve fenntartható fejlődést biztosít.

A TOP5-be még az 5G alapú egészségügyi megoldások és az önvezető autók fértek be, melyek egyaránt 3,9-es értékelést kaptak.

Előbbiek az 5G segítségével lehetővé teszik majd, hogy például egy kórház összes betegének életfunkcióit egyetlen adatbázis figyelésével szemmel tarthassa az ügyeletes orvos; hogy másképp elérhetetlen helyekre is lehessen drónnal gyógyszert szállítani; vagy akár robotizált távműtéteket is végre lehessen hajtani a betegeken.

Az önvezető autók pedig más autókkal és a közlekedési irányítórendszerekkel 5G-n keresztül kommunikálva, a gyalogosokat és akadályokat automatikusan észlelve nagy sebességgel tudnak haladni, miközben elkerülik a baleseteket és a dugókat.

A fejlődés a lényeg

A válaszadók 78%-a szerint elengedhetetlen, hogy az adatvédelmi előírások is együtt fejlődjenek a technológiával.

Tízből hét netező venne igénybe 5G-s technológiát használó eszközöket, megoldásokat, több mint felük szerint pedig az 5G által megvalósuló lehetőségek elsöprő nagyságrendű változásokat fognak hozni életünkbe.

Mindezt a gyakorlatban 2020-ban próbálhatjuk ki, ugyanis akkorra várható az első 5G-s megoldások megjelenése.