Újabb migrációs nyomás terheli a balkáni útvonalakat

 

Rég nem látott nyomás terheli ismét a balkáni migrációs útvonalon fekvő országokat. Az utóbbi napokban az Égei- és a Fekete-tengeren is több száz migráns próbált meg illegálisan az Európai Unió területére lépni. A szerb-román határon is egyre nagyobb a mozgás: a migránsok a magyar határzár megkerülésével próbálnak Magyarországra jutni - hangzott el az M1 Híradójában.

Több tucat migráns próbált az éjjeli sötétségben az Égei-tengeren Törökországból az Európai Unióba szökni. A görög partok felé tartottak.

Néhány órával később egy másik hajót is feltartóztattak a partiőrök. Az egyik migráns, amikor megértette, hogy hamarosan visszatoloncolják Törökországba, egy mindössze néhány hónapos gyermeket lógatott ki a motorcsónakból a hullámzó tenger vize fölé: azzal fenyegette meg a török határőröket, hogy ha közelebb jönnek, vízbe dobja a gyermeket.

A két hajón utazó összesen 96 bevándorlót az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás értelmében végül kivétel nélkül visszatoloncolták Kis-Ázsiába.

A román tengerpartot is migránsok lepték el

A román tengerpartot is migránsok lepték el: csaknem száz, magukat iraki és iráni származásúnak valló bevándorlót tartóztatott fel a román parti őrség. Miután hajójukat többszöri felszólításra sem állították meg, végül egy közeli kikötőbe irányították őket. Többségüket a román befogadóközpontokba szállították, ahol megvizsgálják menedékkérelmüket. Amennyiben nem felelnek meg az elvárásoknak, vissza küldik őket oda, ahonnan jöttek.

Ezzel csaknem egy időben egy román-bolgár vízi őrjárat Bulgária felségvizein tartóztatott fel egy Törökországból indult halászhajót, fedélzetén 120 migránssal. Ezt a hajót azonban a partiőrök rögtön vissza is irányították Törökország felé.

Néhány nappal korábban pedig csaknem 70 iraki migránst és két embercsempészt találtak egy csónakon a román parti őrök. Ők is török hajón érkeztek a román partokhoz. A két embercsempészt a rendőrség őrizetbe vette, a migránsokat kihallgatják és megkezdik kitoloncolásukat.

Helikoptereket is bevetnek

Határőrök és rendőrkutyák pásztázzák a szerb-román zöldhatárt is. A román hatóságok helikoptereket is bevetnek az illegális bevándorlók felderítésére. ”Hőérzékelő kamerákat használunk a határvidéken, hogy a rá tudjunk találni a bevándorlókra” – magyarázta az egyik pilóta.

Az Olasz Vöröskereszt által 2016. október 20-án közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlókat mentenek ki az Olasz Vöröskereszt és a máltai Migrant Offshore Aid Station nevű segélyszervezet közös akciójával a Földközi-tengeren 2016. október 20-án. Három különböző mentőakció keretében összesen 434 illegális bevándorlót emeltek át a két szervezet közös mentőhajójának fedélzetére. (MTI/EPA/Olasz Vöröskereszt/Yara Nardi)

Az Olasz Vöröskereszt által 2016. október 20-án közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlókat mentenek ki az Olasz Vöröskereszt és a máltai Migrant Offshore Aid Station nevű segélyszervezet közös akciójával a Földközi-tengeren 2016. október 20-án. Három különböző mentőakció keretében összesen 434 illegális bevándorlót emeltek át a két szervezet közös mentőhajójának fedélzetére. (MTI/EPA/Olasz Vöröskereszt/Yara Nardi)

A több mint kétszáz kilométeres határszakaszt éjjel-nappal megfigyelés alatt tartják, hiszen napról-napra egyre több itt a határsértő. Csak Temes megyében idén már 1200 illegális bevándorlót tartóztattak fel.

A szerbiai Rábén, közel a román-szerb-magyar hármashatárhoz a migránsok próbálják megkerülni a magyar határon húzódó fizikai határzárat. Jelenleg száznál is többen vannak, akik éjszakánként megpróbálnak illegálisan Magyarország területére lépni.

 

Talán 100-120-an is lehetünk itt szétszórva a román határ közelében. Mi öt nappal ezelőtt érkeztünk ide Belgrádból és azóta újra és újra próbálkozunk átjutni a határon. De eddig mindig megakadályoztak bennünket” – ismerte be egy pakisztáni bevándorló.

A mindössze 180 fős Majdányon a helyiek azt mondják, naponta mintegy 40-50 migráns vonul végig a kertek alatt. Egy üresen tátongó épületben rendezték be táborukat. Van köztük, aki már több mint egy éve Szerbiában ragadt, a magyar határzár miatt ugyanis nem tud illegálisan belépni az Európai Unió területére.

A helyszíni tudósító azt is elmondta, azért a román szakaszon próbálkoznak átjutni a bevándorlók, mert azt mondták nekik, hogy a szerb-horvát és a szerb-magyar vonalon már túl sokan vannak, így lehet nagyobb esélyük van, ha a román határnál próbálnak meg átjutni.

Az elmúlt nap pedig figyelmeztető tiltakozást is tartottak a horvát határ közelében lévő Adasevci szerb faluban a migráns gyermekek iskoláztatása miatt. Több mint 300-an tiltakoztak az oktatási minisztérium döntése miatt, mely szerint egy vagy két héten belül a helyi iskolában, ahol jelenleg 117 diák tanul, még további 40 migráns gyermeket szeretnének beültetni az iskolapadba.

Tiltakozó petíció is készült az üggyel kapcsolatban, melyet több mint 100-an írtak alá, és amelyet a vajdasági oktatási titkárnak kívánnak odaadni. Amennyiben nem születik kedvező döntés a helyiek számára, akár radikalizálódhat is a tüntetésük – tájékoztatott a Híradó helyszíni tudósítója.