Új megállapodással erősödik a közép-európai gazdasági együttműködés

 

Stratégiai partnerséget kötött egymással a lengyelországi Krynicában 27. alkalommal megrendezett nemzetközi gazdasági fórumon a varsói Mazovia ICT Klaszter, a Lengyel Energia Klaszterek Szövetsége, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter a Queen Jadwiga Foundation-el. Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is részt vett az partneri együttműködés aláírás - közölte az esemény kommunikációs partnere a hirado.hu-val. Az együttműködés része a Marek Kuchcinski Marshal kezdeményezéseként elindított Kárpátok Európája projektnek.

Mint a közleményükben írták, a megállapodás alapja az a felismerés, miszerint a kelet-európai gazdaságok versenyképes és fenntartható működéséhez regionális szintű összefogásra van szükség, innovatív közös projektekre, amelyek biztosíthatják a térségben a gazdaság tartós növekedését.

A megállapodás elsősorban a kkv szektort, a stratupokat, és a családi vállalkozások támogatását és megerősítését tűzte ki céljául, ami társadalmi szempontból kifejezetten jelentős, hiszen hozzájárul a gyes/gyed-ről visszatérő édesanyák vállalkozóvá válásához, valamint a fiatalok helyben tartásához is.

A jelenleg lengyel-magyar kooperáció további célja, hogy kibővítse tevékenységét a V4+ régióra. Ezzel egyidejűleg a V4+ Fejlesztési Tőkealap program is elindulhat, ezzel még erősebbé téve a gazdasági és társadalmi kohéziót a régióban.

Közlésük szerint a regionális együttműködés biztosít majd lehetőséget a kkv-k számára, hogy az olyan nagy ipari programokkal, mint az Ipar 4.0, kompatibilissé válhassanak valamint olyan ökoszisztémákhoz férhessenek hozzá, mint a smart energia, energiabiztonság, ICT, űr- és repüléstechnológia, smart egészségügy, elektromobilitás vagy éppen a smart oktatás.

A résztvevők szerint ehhez egyrészt elengedhetetlen a szektor pénzügyi támogatása, aminek a finanszírozását a kormányzatok segítségével, az Európai Befektetési Bank, az Európai Befektetési Alap hozzájárulásával és a magánszektor bevonásával oldanának meg a résztvevő felek.

De ezentúl szükség van a professzionális mentorálásra is, amihez a támogatást a Queen Jadwiga Foundation égisze alatt, első körben a lengyel és a magyar klaszterek, majd ezt követően a V4+ hasonló szervezetek kompetenciaközpontjai biztosítják majd.

„Nagyon örülünk, hogy a stratégiai partnerség kialakult, és bízunk benne, hogy klaszterünk szakmai hozzájárulása jelentősen támogatja a hazai és a regionális kis- és középvállalkozásokat céljaik elérésében” - mondta el Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke.

„A kis- és középvállalkozások támogatása egyre fontosabbá válik, ezért szükség van olyan források bevonására, amelyek már hamarosan, de különösen 2020 utáni EU költségvetési idősszakban is hozzáférhetőek lesznek a kormányzatok számára, ezáltal lehetőséget adva EU-s források együttes felhasználására” – hangsúlyozta.

Skultéti Vilmos, a Queen Jadwiga Foundation elnöke és Robert Szlezak a Lengyel Energia Klaszterek Szövetségének elnöke is kifejezte abbéli reményét, hogy ez a megállapodás hosszútávon segíti majd a kkv-kat a gazdasági növekedésben, és így élhetőbbé teszi a térséget az együttműködés alapján a 21. században.