Mélyponton a brit gazdaság növekedési kilátásai a brexit miatt

 

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szerint a globális pénzügyi válság óta nem tapasztalt mélypontra lassul a következő két évben a brit gazdaság növekedési üteme, és ezen az eddigi tapasztalatok alapján a font elvileg versenyképesség-javító meredek gyengülése sem segít.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó BCC a pénteken ismertetett új, felülvizsgált előrejelzésében a vártnál valamivel erősebb fogyasztási kiadások miatt az egész évre szóló növekedési prognózisát minimális mértékben, 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította, jövőre azonban csak 1,2 százalékos, 2019-ben 1,4 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.

Az üzleti szervezet a 2018-ra és 2019-re szóló GDP-növekedési becslést egyaránt rontotta: előző előrejelzésében erre a két évre 1,3 százalékos, illetve 1,5 százalékos növekedési várakozás szerepelt. Ez lenne a leglassabb kétévi növekedés a brit gazdaságban a 2008-2009-es recessziós időszak óta.

A kamarai szövetség számításai szerint a font gyengüléséből eredő infláció 2019-ig meghaladja az átlagkereset-növekedés ütemét, ebben az időszakban így a reáljövedelmek eróziója várható, és ez megterheli a gazdasági növekedés egyik fő hajtóerejének számító fogyasztási kiadásokat.

A BCC szerint egyre világosabban látszik, hogy a tavaly nyári EU-népszavazás óta végbement fontgyengülés több kárt okozott a brit gazdaságnak, mint amennyi előnnyel járt. Az importált nyersanyagok jelentős drágulása az elmúlt egy évben felhajtotta az inflációt, és ez várhatóan a következő időszakban is visszafogja a fogyasztási kiadásokat.

Mindeközben kevés jele van annak, hogy a font leértékelődése érdemben javította volna a brit gazdaság külső versenyképességét – áll a legnagyobb brit üzleti érdekképviseleti szervezet pénteki elemzésében. A BCC szerint az új, rontott növekedési előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik, mivel a brit gazdaság növekedési kilátásai erősen bizonytalanok.

A kamarai szervezet szerint a brit kormánynak mindenképpen arra kell törekednie, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon megállapodásra jusson egy átmeneti időszakról az Európai Unióval, mivel a brit EU-tagság átmenet nélküli hirtelen megszűnése a jelenleg feltételezettnél is valószínűleg sokkal markánsabb gyengülést okozhatna a reálgazdasági kondíciókban.