Dinamikusan növekszik a magyar agrárexport Horvátországba

 

Horvátország a magyar mezőgazdasági termékek egyik legígéretesebb és leggyorsabban növekvő piaca volt az elmúlt években, főleg amióta az ország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek pénteken a horvátországi Bjelováron.

A miniszter, aki részt vett az észak-horvátországi bjelovári nemzetközi mezőgazdasági vásáron és kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Tolusic mezőgazdasági miniszterrel, kifejtette: Magyarország napraforgómagot, takarmányt, tejet és tejtermékeket, sertéshúst, baromfihús, zöldséget, gyümölcsöt, kukoricát,valamint gabonát is szállít Horvátországba.

“Ez év első öt hónapjában 110 millió euró értékben exportáltunk Horvátországba, ami 22 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest” – magyarázta a miniszter, majd hozzátette: 2016-ban a magyar export elérte a 220 millió eurót, az import pedig 87 millió euró volt.

A horvát miniszterrel folytatott megbeszélés kiemelt témája volt az élelmiszerek kettős minőségének problémája – mondta Fazekas Sándor. Horvátország nemrég közzétette a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetételét és minőségét vizsgáló kutatási eredményeket, amely szerint a vizsgált termékek több mint felénél találtak különbséget.

A magyar miniszter ezért meghívta horvát kollégáját a szeptember 20-iki Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra (OMÉK), amelynek keretében a visegrádi négyek, valamint más kelet- és közép-európai országok részvételével (Szlovénia, Románia és Bulgária) konferenciát tartanak, amelyen a kettős minőségű élelmiszerekkel és a tisztességtelen piaci magatartással is foglalkoznak.