Monet képeket árverez a Christie's Hongkongban

 

Az impresszionista Claude Monet képei kerülnek hamarosan kalapács alá.

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie’s aukciósház Hongkongban.

Monet (1840-1926) korai rajzai és pasztellképei mellett barátai, Édouard Manet és Auguste Rodin munkáira is lehet licitálni az aukciósház közleménye szerint. Árverésre bocsátják Monet japán fametszetekből álló gyűjteményének egyes darabjait, valamint a festő giverny-i nyárfákat ábrázoló egyik festményét is.

A személyes tárgyak között szerepel többek között a művész szemüvege, egy ezüst sajtkés, Paul Signac festő Monet-nak írt levele, illetve több fotográfia, köztük egy olyan is, amelyen második felesége Alice Hoschedé oldalán látható a velencei Szent Márk téren 1908-ban.

Claude Monet: Kazlak a nyár végén, 1890-91. Art Institute of Chicago (Fotó: Wikipédia)

Képünk illusztráció – Claude Monet: Kazlak a nyár végén, 1890-91. Art Institute of Chicago (Fotó: Wikipédia)

Az eladásra kínált alkotásokat és tárgyakat csütörtöktől vasárnapig Párizsban, ezután Londonban, New Yorkban és Pekingben állítják ki, majd november 26-án árverezik el Hongkongban.

“A kollekció bepillantást enged Monet, a művész és Monet, a műgyűjtő életébe: nemcsak azt figyelhetjük meg, hogyan változott a stílusa, hanem azt is megérthetjük, mi inspirálta az új utak keresésében” – magyarázta Adrien Meyer, a Christie’s szakértője.

Az 58 tételt kínáló árverésen 500 és 3 millió dollár közötti árat remélnek a tárgyakért és a műalkotásokért.
gyűjteményt Monet fia, Michel egy törvénytelen lánya őrizte eddig.