Eltüntette a kereszteket Santorini látképéről szórólapjain a csehországi Lidl

 

A katolikus egyház és egyes politikusok is felháborodásuknak adtak hangot.

Tiltakozásul hétfőn a csehországi Olomoucban lévő egyik üzletbe egy férfi kezében egy nagy görög keresztet tartva, papi ruhában tért be. A szupermarket vezetője hívta a rendőrséget, de közbeavatkozásra nem volt szükség, a férfi idővel kivonult az üzletből. Az üzletvezető szerint a férfi megjelenésével félelmet keltett a vásárolókban, zaklatta őket azzal, hogy megszólította őket, és megáldotta a termékeket. A férfi később Facebook-oldalán kifejtette: zokon vette, hogy a szupermarket törölte reklámfotóin a kereszteket Santorini jellegzetes ortodox templomainak tetejéről.

A Szent Nikolas templom Santoriniben (MTVA fotó: Lehotka László)

A Szent Nikolas templom Santoriniben (MTVA fotó: Lehotka László)

Maga a Lidl azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy “a vallási és politikai semlegességet” akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot. A vállalat mindazonáltal elnézést kért és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli reklám- és marketingkampányaiban figyelembe veszi az “aktuális tapasztalatokat”. A tiltakozó férfi szerint erre nincs mentség. “Megmutatjuk, hogy a keresztek egyszerűen az országunkhoz és a kultúránkhoz tartoznak és nem félünk” – fejtette ki.

 

 

Dominik Duka prágai érsek és cseh prímás is elítélte a “példátlan és erkölcstelen tettet”. “Egyelőre +csak+ fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról” – írta Duka a prágai nagykövetnek küldött levelében. Hozzátette: “az európai civilizációnak több gyökere van, a legfontosabbak között van a görög demokrácia és filozófia”.

A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket. “Az embereknek maguknak kell eldönteniük, akarnak-e támogatni egy ilyen kampányt azzal, hogy ezen a héten náluk vásárolnak” – nyilatkozta a miniszter a cseh rádiónak, a Lidl eljárását “nagyon veszélyesnek” nevezve.