Egy hónapos a franciaországi óriáspandabocs

 

Egy hónapos és már cumisüveg nélkül, magától iszik Franciaország első óriáspandabocsa a Loire-vidéki Saint-Aignan-sur-Cher városának állatkertjében.

A Párizstól délre található intézmény nőstény óriáspandája, Huan Huan két bocsnak adott életet augusztus elején, ám az ikerpár egyik tagja röviddel világra jötte után elpusztult.

Az állatkert hétfőn közzétett képein az látszik, ahogyan az anyaállat magához öleli a hím bocsot. A 33,5 centiméter hosszú és 1150 grammos bocsnak már vannak fekete foltjai, nevet azonban még nem választottak neki.

Augusztus 28-án készült fotó Huan Huanról és bocsáról. (Fotó: AFP)

Augusztus 28-án készült fotó Huan Huanról és bocsáról. (Fotó: AFP)

A Kínából kölcsönbe kapott Huan Huan szülésekor egy kínai specialista is csatlakozott az intézmény állatorvosaihoz. A vadon élő pandák általában egy bocsot ellenek, az apró, vak utódoknak még szőrzete sincs.

A 86 kilogrammos Huan Huan második bocsa 142,4 grammal született, 21,4 grammal volt több, mint testvére. A másodszülött erősnek és egészségesnek bizonyult, az elsőszülött azonban sokkal gyengébbnek: légzési nehézségek léptek fel nála, alig két órát élt.

Huan Huan és párja, Jüang Zi 2012-ben kerültek a francia állatkertbe, érkezésüket a Párizs és Peking közötti viszony kedvező jelének tekintették a diplomaták.

Közeli felvétel a francia óriáspandabocsról inkubátorában. (fotó: AFP)

Közeli felvétel a francia óriáspandabocsról inkubátorában. (fotó: AFP)

Az újszülött hím “keresztanyjának” Brigitte Macron francia first ladyt kérték fel. A nevet Kínában választják ki, a kínai elnök felesége ugyanis a másik “keresztanya”.

A pandapár 2022-ig maradhat az állatkertben, a bocsot két- vagy hároméves korában viszik Kínába. A pandák szaporodását világszerte nagy érdeklődés övezi, hiszen már csak mintegy 1800 egyed él vadon Kínában, 400 pedig állatkertekben.