Észak-Korea: Trump a megbékítés kudarcáról beszél

 

Donald Trump ugyanakkor vasárnapi Twitter-üzenetében azt hangsúlyozta: a megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik.

Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy “Észak-Korea lator állam, amelynek a magatartása immár fenyegetést és a  zavar forrását jelenti Kína számára is, amely segíteni kíván ugyan, de ez egyelőre kevés sikerrel járt”.

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – szögezte le üzenetében Donald Trump. Az elnök üzenete az első amerikai reagálás volt Phenjan vasárnapi bejelentésére, amely szerint sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával.

A vasárnap Észak-Korea által végrehajtott kísérleti atomrobbanás immár a hatodik, és minden korábbinál nagyobb erejű volt.

A robbantást néhány nappal azután hajtották végre, hogy Phenjan rakétát lőtt ki átrepült Japán területe felett, és néhány órával azután, hogy Trump Sindzó Abe japán kormányfővel tárgyalt az atomválság “kiszélesedéséről”.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Fox News hírtelevízióban bejelentette, hogy újabb büntetőintézkedések sorozatát készíti elő Észak-Korea ellen. Mnuchin közölte: vasárnap tárgyalt Trump elnökkel, és egyetértés volt közöttük Phenjan “elfogadhatatlan viselkedése” kapcsán. Bejelentette, hogy különböző – közöttük gazdasági – szankciókat terveznek Phenjan ellen. “Ha az országok üzleti kapcsolatban akarnak állni az Egyesült Államokkal, nyilvánvalóan együtt fognak működni szövetségeseinkkel és másokkal, hogy gazdasági téren elszigeteljük Észak-Koreát” – szögezte le a miniszter.

A Fehér Ház szóvivője, Sara Sanders bejelentette, hogy vasárnap Donald Trump elnök vezetésével ülést tart a nemzetbiztonsági tanács az aznap bejelentett újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantás kapcsán. A Fehér Ház közlése szerint az elnök munkatársai “szorosan figyelik” a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet.