Észak-Korea felrobbantott egy hidrogénbombát

 

Észak-Korea hivatalos állítása szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, a bejelentést az állami tévében tették, amely szerint a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Az Egyesült Államok fegyveres beavatkozást lebegtet.

Észak-Korea hivatalosan bejelentette, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. Több ország földrengéstani intézete és a dél-koreai hadsereg előtte közölte, hogy Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki.

A robbantást néhány nappal azután hajtották végre, hogy Phenjan rakétát lőtt ki átrepült Japán területe felett, és néhány órával azután, hogy Trump Sindzó Abe japán kormányfővel tárgyalt az atomválság “kiszélesedéséről”.

Az észak-koreai bejelentés az állami tévében hangzott el helyi idő szerint vasárnap délután. Eszerint a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítására elvégzett teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet “tökéletesen sikeres” volt, ez beigazolódott. A “kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje” – mondta a hírolvasó bemondó.

A dél-koreai hadseregnél riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet.

Tízszer akkora robbanás lehetett, minta  tavalyi

Az AP hírügynökség szerint még szakértőknek is nehéz lehet megállapítani távolról, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt.

Abból, hogy az első rengés 6,3-as erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora, száz kilotonnás, mint a tavaly szeptemberi ötödik.

Ju Jong Kju, a dél-koreai meteorológiai intézet földrengést és vulkáni tevékenységet jelző részlegének munkatársa az észak-koreai hidrogénbomba tesztelése nyomán bekövetkezett földrengés egyik helyszínére mutat egy óriáskijelzőn megjelenített térképen Szöulban 2017. szeptember 3-án. Észak-Korea hatodik föld alatti atomrobbantása két erős földrengést váltott ki. (MTI/EPA/Yonhap)

ENSZ BT: Veszélyben a béke

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Svédország szerint az újabb észak-koreai nukleáris teszttel súlyosbodott az észak-koreai nukleáris válság. Még nagyobb veszélybe került a nemzetközi béke és a stabilitás – írta Twitter-bejegyzésében Margot Wallstrom külügyminiszter.

Hétfőn közép-európai idő szerint 16 órakor ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantás ügyében. A tanácskozást az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében ízt írta: Phenjan a lépéssel ismét “kirívóan megsértette” az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig azt írta közleményében: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet.

Az észak-koreai hidrogénbomba sikeres teszteléséről szóló televíziós tudósítást közvetítik egy utcai tévén Tokióban 2017. szeptember 3-án.  (MTI/EPA/Franck Robichon)

Békés út vagy keményebb fellépés: megoszlanak a vélemények

Donald Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt. A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – szögezte le üzenetében Donald Trump.

Phenjan erőteljes katonai válaszra számíthat, ha az Egyesült Államok vagy szövetségesei területét észak-koreai támadás éri – szögezte le James Mattis amerikai védelmi miniszter magyar idő szerint vasárnap kora este.

A hidrogénbombát termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál, amely a maghasadás elvén működik.

Elítélte a nukleáris tesztet Abe Sindzó japán miniszterelnök is. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pedig azt mondta: újabb szankciókat kellene bevezetni Észak-Korea ellen, egyebek között az ország olajkereskedelmét lehetne sújtani velük.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy “megfelelő módon” kell kezelni a legújabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség vasárnap. ”A két vezető egyetértett abban, hogy ki kell tartani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének célja mellett, továbbá szoros kommunikációra és együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy kezelni lehessen a kialakult helyzetet” – áll a rövid hírügynökségi tudósításban.

kínai külügyminisztérium korábban közleményben felszólította Phenjant, hogy “hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet”.

Európai uniós szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen vasárnapi közös nyilatkozatában a német kancellár és a francia elnök. Angela Merkel és Emmanuel Macron a Berlinben közzétett állásfoglalásban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek haladéktalanul reagálnia kell a nemzetközi jogot súlyosan sértő újabb észak- koreai kísérleti robbantásra.

EPA/KCNA

A nukleáris robbantás új nagyságrendű fenyegetést jelent – hangsúlyozta nyilatkozatában a brit külügyminiszter, de hozzátette, hogy országa a válság diplomáciai megoldását részesíti előnyben. Boris Johnson a Sky News televíziónak nyilatkozva újabb vakmerő provokációról beszélt.

Theresa May brit kormányfő szerint az egész nemzetközi közösségnek együttesen kell fokoznia az észak-koreai vezetésre gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy Phenjan felhagyjon “destabilizáló akcióival”. A konzervatív párti brit kormányfő közölte: minapi tokiói látogatásán megvitatta az “e veszélyes és illegális akciók jelentette súlyos fenyegetést” Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, és most megerősíti a kétoldalú megbeszélésen elhangzott közös felszólításukat a Phenjannal szembeni még keményebb fellépésre.

Románia külügyminisztériuma vasárnap közleményben tudatta, hogy a regionális a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti. A minisztérium felszólította a phenjani kormányt, hogy tartózkodjon a regionális és világbékét veszélyeztető lépésektől. A tárca hozzátette, hogy továbbra is aktív módon támogatja a nemzetközi közösség arra irányuló törekvéseit, hogy békés úton alakítsák a Koreai-félszigetet nukleáris fegyverektől mentes övezetté.

Provokatív lépésnek minősítette és a legélesebben elítélte vasárnap a lengyel külügyi tárca Észak-Korea újabb atomkísérletét. A lengyel diplomácia az atomprogram fejlesztésével összefüggő provokatív lépések azonnali beszüntetésére hívta fel Phenjant, valamint arra, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő nyilatkozatait. Witold Waszczykowski külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi válság diplomáciai úton még megoldható.