Tanévkezdő szentmisét tartottak Budapesten

 

Több ezer katolikus középiskolás részvételével tartottak tanévkezdő szentmisét pénteken Budapesten, a Szent István-bazilika előtt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek homíliájában hangsúlyozta: ha keresztény közösségünk mindig Jézushoz ragaszkodik, és példát mutat hitből és önzetlen szeretetből családban, iskolában és a nagyobb emberi közösségben is, akkor méltán várhatja, hogy az idők végén az egyház és az emberiség örömmel találkozzon Krisztussal, aki életünk középpontja és örök boldogságunk.

Budapest, 2017. szeptember 1. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében tartott tanévkezdő mise résztvevői a fővárosi Szent István-bazilika előtt 2017. szeptember 1-jén. Az előtérben Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. MTI Fotó: Soós Lajos

Erdő Péter felidézte, hogy amikor iskolába járt, útközben szorongva gondolt arra, hogy felkészült-e a tananyagból, ám útközben pár szóval mindig megszólította Jézust és arra kérte, hogy jól sikerüljön a nap. ”És akkor azt mondtam Jézusnak: “Te látod, hogy igyekeztem, akárhogy sikerül is, köszönöm neked”. És mire az iskolába értem, egészen megnyugodtam és vidáman léptem be az osztályba” – fogalmazott.

Budapest, 2017. szeptember 1. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében tartott tanévkezdő misén a fővárosi Szent István-bazilika előtt 2017. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos

Értékelése szerint úgy érezzük, ilyen az élet minden feladata, de különösen ilyen az iskola a tanárok és a diákok számára. Napról napra fel kell készülni a feladatokra, hogy nyugodtan, jó lelkiismerettel vágjunk neki a munkának – tette hozzá. Erdő Péter hangsúlyozta, hogy a katolikus iskolában és az életben is több kell, mint a puszta tudás. Fel kell készülnünk arra, hogy meg tudjunk hallgatni másokat, hogy segíteni, szeretni tudjuk azokat, akikkel találkozunk.

“Jézussal kell jó barátságban lennünk, hogy minket is szeretet, öröm és békesség vegyen körül. És ez a Jézushoz fűződő barátság erőt ad a szeretetre. Nemcsak azért kell jónak lenni másokhoz, hogy kellemesebben érezzük magunkat, hanem azért, mert Isten minket előbb szeretett. Ő ajándékozta nekünk az életet. Ő ad értelmet minden munkánknak és minden igyekezetünknek. Ő az, aki mindannyiunkat örök boldogságra hív” – fogalmazott a bíboros.