Nem sikerült pályára állítani az új indiai navigációs műholdat

 

Indiában sikertelenül próbálták meg Föld körüli pályára állítani az első olyan műholdat, amelyet indiai magánvállalat gyártott.

A IRNSS-H1 jelzésű távközlési mesterséges hold elindítása rendben zajlott le a Sriharikotában lévő űrrepülőtérről egy PSLV típusú rakétával, de a hővédő pajzs nem vált le a rakéta negyedik fokozatáról, ezért az utolsó útszakaszt nem tudta befejezni a jármű –  - közölte az űrkutatási szervezet (ISRO) vezetője, Kiran Kumar csütörtökön. A történtek kivizsgálását megkezdték – tette hozzá.

A PSLV C-39 felbocsátása augusztus 31-én a sriharikotai űrközpontból. (Fotó: Reuters/P. Ravikumar)

A PSLV C-39 felbocsátása augusztus 31-én a sriharikotai űrközpontból. (Fotó: Reuters/P. Ravikumar)

A műholdat a bangalori székhelyű Alpha Design Technologies nevű cég gyártotta az ISRO tudósainak felügyelete alatt. Arra szánták, hogy egy másik, meghibásodott navigációs mesterséges hold helyébe lépjen, ugyanakkor csökkentse India függőségét az Egyesült államok által kifejlesztett Global Positioning Sistemtől (GPS).

Az űrkutatási szervezet más magáncégeket is be akar vonni a műholdak gyártásába. Az indiai navigációs rendszer hét műholdból áll, amely két szinten szolgáltat információkat: az egyik szinten minden felhasználónak, a titkosított másikon csak külön engedéllyel rendelkezőknek, például a hadseregnek.