Kékeszöld tojásokat rakott egy madárszerű dinoszaurusz

 

A krétakorban a mai Kína területén élt egyik madárszerű dinoszaurusz kékeszöldes árnyalatú tojásokat rakott le egy új kutatás szerint. Ez az első alkalom, hogy festékanyag nyomaira bukkantak az őslények tojásában.

A Heyuannia huangi oviraptorhoz tartozó, jó állapotú tojáshéjakat vették szemügyre a kutatók. Az oviraptorok apró termetű, rövid orrú dinoszauruszok voltak fogatlan csőrrel, leginkább mongóliai és kínai kövületekből ismertek.

A kék és zöld árnyalat sok modern madár tojásaiban megjelenik, és hosszú ideje úgy hiszik a kutatók, hogy a madaraknál fejlődött ki. A friss eredmények viszont azt sejtetik, hogy a tojások elszíneződése már a dinoszaurusz családfa korábbi ágán megjelent, és talán ama fészkelő magatartás velejárójaként fejlődött ki, amelynek folytán a tojások félig kikandikálnak a fészekdombokból, és nincsenek teljesen eltemetve.

A tojáshéjak színét két pigment állítja elő: a kékeszöld árnyalatért felelős biliverdin, és a vörösesbarnához hozzájáruló protoporfirin. Eme utóbbi rendszerint foltokként vagy más mintákként jelentkezik. A tojások színéről a kutatók úgy hiszik, álcázásként funkcionálnak és megvédik őket a ragadozóktól, vagy pedig segítik a madarakat saját tojásaik felismerésében.

Illusztráció - fészkelő Oviraptor philoceratops. (Fotó: AFP)

Illusztráció – fészkelő Oviraptor philoceratops. (Fotó: AFP)

A kutatók három kései krétakori oviraptortojást vettek szemügyre, mindegyikük feketés vagy feketésbarna színezetű volt, bizonyos szögből figyelve halovány, kékeszöld csillogással. A vizsgálat feltárta a biliverdin és a protoporfirin jelenlétét, viszont az előbbi mennyisége jóval nagyobb, ami azt sugallja, hogy a tojások homogén színűek voltak vörösesbarna minták nélkül.

A protoporfirinnel ellentétben a biliverdin sokkal könnyebben felolvad az üledékekben lévő vízben, és a kutatók szerint valószínűleg jóval több volt belőle a tojáshéjakban a megkövesedési folyamat előtt. Miután megbecsülték, mennyi pigment tűnhetett el az idők folyamán, arra jutottak, hogy a tojásoknak intenzív, kékeszöld színük lehetett.

A két pigment ugyanakkor bizonyos mikrobiális aktivitással is kapcsolatba hozható, ezért további tesztek szükségesek annak meghatározására, hogy jelenlétük a kövületekben ilyen eredetű-e. Mivel viszont a tojásoknak otthont adó üledékekben nem találták nyomukat, úgy vélik, a színtermelő összetevők a tojásokból származnak.

A madaraknál a pigmentált tojások gyakran olyan fajokhoz kötődnek, amelyek nyitott fészkekben rakják le őket, de nem ülnek folytonosan rajtuk. Az oviraptorokról ismeretes, hogy felszíni fészkeket készítettek, amelyekben egymást átfedő körökben rakták le hosszúkás tojásaikat. Jelen esetben a tojások megnyúlt formája és porozitása árulkodott róla, hogy valószínűleg ilyen fészekben kaptak helyet, ezáltal vetették fel a lehetséges kapcsolat kérdését a tojásszín és a fészkelési magatartás között.

Az eredményekről a PeerJ folyóirat számolt be.