Oltással védenének egy kaliforniai békafajt

 

Oltással igyekeznek megvédeni a kihalástól a veszélyeztetett hegyi sárgalábú békát Kaliforniában.

Danny Boiano, az amerikai nemzeti parkokat felügyelő kormányügynökség (National Park Service) biológusa szerint az oltás kísérlet, amellyel szeretnék megmenteni a Sierra Nevada magasan fekvő területein honos hegyi sárgalábú békát (Rana muscosa). Az egykoron igen elterjedt faj a nem őshonos ragadozók és a chytridiomycosis elnevezésű fertőző megbetegedés miatt mára a kihalás szélére jutott.

A tudós és csapata három év alatt közel 400 békát gyűjtött össze a Sequoia és a Kings Canyon nemzeti parkok területén. A kétéltűeket San Franciscó-i és oaklandi állatkertekben kezelték védőoltással, mielőtt visszaengedték volna őket a természetbe. Danny Boiano szerint a későbbiekben megvizsgálják a program sikerességét, de már most látnak biztató jeleket.

E béka fontos láncszem a Sierra Nevada táplálékláncában. A kétéltűek rovarokkal táplálkoznak, őket pedig kígyók és madarak fogyasztják el.

A populáció hanyatlása egy évszázada kezdődött, amikor a sporthorgászoknak elterjesztették a nem őshonos pisztrángot, amely felfalta az ebihalakat. Az 1960-as években újabb csapás volt, hogy itt is feltűnt a Chytrid gomba, amely több mint 200 kétéltűféle kihalásáért felelős a világon.

Mára a hegyi sárgalábú béka hagyományos területének 90 százalékáról tűnt el. Az oltási program évente 175 ezer dollárba (45 millió forint) kerül.