Ezek a filmek nyertek a III. Kulturális Filmek Fesztiválján

 

Augusztus 24-27-e között rendezték meg Szatmárcsekén a III. Kulturális Filmek Fesztiválját. A díjátadóján azokat a Kárpát-medence országaiból érkező magyar televíziósokat, filmeseket, tudósítókat, akiknek bejutott a versenyfilmjük a döntőbe és eljöttek ide Szatmárcsekére.

A 48 versenyfilm közül a legjobb harmincat személyesen értékelte a helyszínen Kerényi Imre, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező a zsűri elnöke, Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező és  Dárday István, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező. A rendezvényt a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.

A fesztivál keretében meghírdetett filmes verseny célja volt, hogy a Kárpát-medencében segítsenek megérteni a helyi magyar kultúra, és azon belül is a hagyományok, a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat különdíját kapta: a Magyarnak maradni című film, melynek alkotói Baláczky Vlagyimir és Baláczky Dominik Beregszászból. A harmadik helyezett film a Széki holland című videó lett, melynek alkotója Székely Blanka Kolozsvárról. A második helyre a Fényképet a medvéről című film került Zsigmond Attila és Dezső Mátyás alkotásában.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló közönségdíjat a Tudósítók.hu oldalon legnépszerűbb versenyfilm érdemelte ki. Így a közönségdíjat a ,, Csiksomlyó kincse című film kapta, melynek alkotói Csúcs Mária és Csúcs Péter.