Krétakori titanosaurus kövületeire bukkantak Afrikában

 

Friss eredmények szerint a krétakorban hatalmas dinoszaurusz tapodta a földet a prehisztorikus Afrika területén.

Az öttonnás titanosaurus – hosszú nyakú, hosszú farkú növényevő – magas volt, kinyújtott nyakával feje négy méteren egyensúlyozott. Maradványait Tanzánia délnyugati részén, 100-70 millió éves kőzetben találták meg.

Dél-Amerikában nem szokatlan titanosauruskövületek előkerülése, Afrikában viszont annál inkább, vagyis az újonnan azonosított élőlény figyelemre méltó leletnek tekinthető.

A Shingopana songwensis névre keresztelt dinoszaurusz testhossza elérte a 8 métert. Neve a tanzániai Nagy Hasadék-völgy Songwe régiója előtt tiszteleg, ahol 2002-ben először fellelték maradványait.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció – A titanosaurusok közé tartozó Alamosaurus. (Fotó: Shutterstock)

A megkövesedett csontok elemzését követően a kutatók rájöttek, hogy a dinoszaurusznak sokkal több köze van a dél-amerikai, mint más afrikai titanosaurusokhoz. A szerzők szerint a felfedezés azt sugallja, hogy Észak- és Dél-Afrika faunája a krétakorban eltért egymástól.

A Shingopana Dél-Afrika déli területein barangolhatott a Rukwatitan bisepultus, egy közel nyolctonnás titanosaurus mellett, amelyet ugyanezen csapat fedezett fel 2014-ben. Viszont mindkettő eltörpült a valószínűleg az eddig dokumentált legtermetesebb mellett: a 69 tonnás dél-amerikai Patagotitan mayoru szintén 100 millió évvel ezelőtt élt.

A vizsgálatról a Journal of Vertebrate Paleontology folyóirat számolt be..