Egy város kapott sokkot a terroristák közelségétől

 

A spanyol-francia határ mentén fekvő Ripoll lakói sokkot kaptak, amikor megtudták, hogy a közöttük éltek azok a terroristák, akik csütörtökön és pénteken megöltek 14 embert és több mint százat megsebesítettek borzasztó terrorcselekményekben Katalónia térségében.

A 12 fős terrorsejt legalább hét tagja Ripollban élt, a Barcelonától mintegy 100 kilométerre északra fekvő mintegy 11 ezer lakosú kisvárosban.

Szombat este a városka főterén kisebb összejövetelt tartottak a barcelonai és cambrilsi terrortámadások áldozatainak emlékére. “Nem az én nevemben” – hirdették a gyűlés résztvevői által magasba emelt táblák. Egyperces néma csönd után az emberek “Nem a terrorizmusra!” kiáltásban törtek ki, miközben a nők többsége sírva fakadva kapaszkodott egymásba.

Ripoll EPA/ROBIN TOWNSEND

A gyászolók között ott voltak a feltételezett elkövetők családtagjai, barátai, köztük a két fő gyanúsított édesanyja.

A szülők azt hitték, a tengerparton nyaralnak a gyerekek

“Kérem, tudassák vele, hogy inkább látnám őt börtönben, mint holtan” – mondta az újságíróknak a 23 éves Junesz Abujakub anyja könnyek között. Valakik “őrültté” változtatták a fiát, hogy ilyen borzalmakat kövessen el” – vélekedett, hozzátéve, hogy fia azt mondta neki, Németországba megy szabadságra. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban gyermeke egyáltalán nem viselkedett másként.

A cambrilsi terrorcselekmények egyik lelőtt elkövetőjének édesanyja elmondta, hogy fia ugyanezt a történetet adta elő neki. “Az utolsó üzenete az volt, hogy a tengerparton hever a strandon barátaival” – hangoztatta.

Abujakub unokatestvére a spanyol médiának elmondta, hogy rokona valószínűleg a szélsőséges iszlám hitszónok, Abdelbaki Esz-Szatty hatása alá kerülhetett, akit a katalán rendőrség keres.

“Rendes, békés emberek vagyunk. Nem tudunk semmit a radikalizmusról, terrorizmusról. Moussa Oukabir a kortársaihoz hasonló életét élt” – magyarázkodott a Cambrilsban lelőtt 17 éves fiú apja.

Ripoll EPA/Robin Townsend

Teljesen integrálódtak a társadalomba

Jordi Munell ripolli polgármester értetlenségének adott hangot. “Itt mindenki mindenkit ismer. Az embereket lesújtották a történtek” – mondta és hozzátette, hogy Moussa részt vett egy helyi programban, amely a gyermekek társadalmi kirekesztettségének megelőzését szolgálta.

Mind a hét ripolli gyanúsított marokkói származású, ám valamennyiüket úgy jellemezték a családtagok, barátok, hogy teljesen integrálódtak a társadalomba, folyékonyan beszéltek spanyolul és katalánul, soha nem adtak hangot szélsőséges gondolatoknak.

A kérdésre, hogy a merényletek megváltoztatták-e a helyiek és a bevándorlók viszonyát, a ripolli emberek más-más választ adtak.

“Nem mindenki egyforma. Évek óta itt élnek, semmilyen problémánk nem volt velünk” – mondta egy nő, aki cáfolta, hogy másként fog tekinteni a jövőben bevándorló szomszédjaira.

“Én határozottan egy kicsit aggódom amiatt, ami történt” – mondta egy gimnazista.