Amikor házhoz jön a lomtalanító

 

Az évente zajló központi lomtalanítás nagyon sok kosszal, rendetlenséggel jár, nem beszélve a kétes alakok ház körül ólálkodásáról. A kidobott tárgyak között sok a tiltott, veszélyes hulladék, melyeket a hulladékszállítók nem visznek el, így azok akár hetekig is az utcán hevernek. Egyre több település dönt úgy, hogy alternatív módszereket dolgoz ki a feleslegessé vált hulladékok elszállítására.

Az érdi modellhez hasonlóan a napokban indult el a „házhoz menő” lomtalanítás rendszere Budaörsön is. Több vidéki városban is sikeresen működik már ez a rendszer, ami tisztább rendezettebb, lomizásmentes lehetőség arra, hogy a lakosság megszabaduljon a feleslegessé vált lomoktól. A fővárosban is több kerületben szorgalmazták már egy hasonló rendszer kiépítését, de az FKF szerint a jelenleginél kétszer akkora gépparkkal lehetne ezt megvalósítani.

A „házhoz menő lomtalanítás” rendszerének lényege, hogy az ingatlantulajdonos az ügyfélszolgálaton keresztül leegyeztet egy időpontot, amikor csak tőle viszik el a feleslegessé vált hulladékot – mondta Pató Simon, az Érd és Térsége Hulladékkezelés Nonprofit Kft. cégvezetője. Hozzátette: kezdeti nehézségeket okozott, hogy az ingatlantulajdonosok kétkedéssel fogadták a hulladékszállítókat, viszont így 3 év után helyreállt a bizalom és könnyebbé vált a munkavégzés.

Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai lomtalanítanak Budapesten, a XIII. kerületben 2015. március 17-én.MTI Fotó: Balaton József

MTI Fotó: Balaton József

A cégvezető kihangsúlyozta, hogy a veszélyes hulladék elszállítására nem vonatkozik ez a fajta lomtalanítási módszer, annak a kezelése meghatározott szabályok szerint kell történjen. Mint mondta: gumihulladékot évente négy darabot szállítanak el háztartásonként, az a korábbiakhoz képest már nem minősül veszélyes hulladéknak.

Egy lomtalanítás alkalmával két köbméter hulladék elszállítására van lehetőség díjmentesen, de a cégvezető azt is mondta: nem szőrösszívűék a megítélésnél.