A népi motívumok „üzennek” ezen a hétvégén a Skanzenben

 

Az augusztus 20-i hétvégén a népi motívumoké lesz a főszerep a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A programok segítségével a látogatók felfedezhetik a motívumok továbbélését a díszítőművészetben, a használati tárgyakon vagy a divatban is – mondta el az MTI-nek Faár Tamara, a Skanzen közönségszolgálati osztályvezetője.

A különleges foglalkozásokon, bemutatókon nemcsak a motívumok ismerhetők meg, de a hozzájuk kapcsolódó jelentések, utalások is, hiszen ezeknek nemcsak esztétikai funkciójuk volt, de információt is közvetítettek viselőjükről. Eltérő jelentésekkel bírtak az egyes hajviseletek, a kendő, az öltözékben szereplő ruhadarabok vagy éppen a színek – magyarázta a múzeum munkatársa.

Észak-magyarország falusi épületeit bemutató kiállítás az idén 50 éves szentendrei Skanzenben 2017. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az egyes motívumok mögött is fontos tartalmak, jelentések, “üzenetek” húzódtak meg, így egy használati tárgyból a társadalmi státusz is megmutatkozott – tette hozzá a szakember.

A paraszti kultúra – és a városi viseletek – eltűnésével nehezebbé vált a “dekódolás”, az egyes motívumoknak, jeleknek elveszett az “üzenetértéke”, nem segítette az eligazodást a közösség tagjai számára.

A mostani hétvégén a látogatók nemcsak megismerkedhetnek a múlt “kódrendszerével”, de ki is próbálhatják, elkészíthetik a maguk “rövid nem szöveges üzenetét” a külvilág számára.

A gyerekeket és felnőtteket a számtalan foglalkozás mellett divatbemutató, tánctanítás és koncertek is várják, a “Cifra hétvége” vasárnapján, augusztus 20-án a belépés ingyenes.