A Jobbik támogatást kér devizahiteles csomagjához

 

A Jobbik arra kéri a pártokat, hogy csatlakozzanak a devizahiteleseket érintő csomagjához.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a témában egy megoldást ismernek, mégpedig a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását. Azt sürgette, hogy a pártok valljanak színt: tarthatónak vélik-e, hogy 256 forinton forintosítottak azoknak, akik 180 forintos árfolyamon vettek fel hitelt.

A Jobbik szerint ez igazságtalan – jelentette ki, hozzátéve: a jogtalanul elvett összegeket visszajuttatnák a károsultak számlájára. Z. Kárpát Dániel megismételte, hogy ezt az átváltáson felhalmozott jegybanki többlet terhére létrehozott kártérítési alapból szeretnék elérni.

A politikus beszélt arról is, hogy noha támogatják a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, az csak “aszpirin a haldoklónak”.

Kérdésre elmondta: nem hiszi, hogy a parlament hétfői rendkívüli ülésén a megoldást el lehetne érni, de tüneti kezelést igen.

A kezdeményező LMP és az azt támogató pártok részéről “kissé aljas húzás volt”, hogy a semmiféle aktualitással nem rendelkező CEU-s javaslatot összemosták a devizahiteles kérdéssel – jegyezte meg, kifejtve: kell, hogy legyen fontossági sorrend.

A Jobbik alelnökét faggatták arról is, hogy sajtóhírek szerint az ügyészség elutasította a nyomozást a Fidesz 2010-es plakátköltségeinek ügyében. Azt felelte, nem lepődik meg, hogy a hatóság háttérbe helyez ügyeket, ugyanakkor az igazi veszély az, hogy a magyar emberek kezdik ezt megszokni.

Folyamatos társadalmi kontroll mellett elejét lehetne venni ezeknek a folyamatoknak – vélekedett.