Nagyon figyeljen, ha „teljes kiőrlésű” pékárut vesz!

 

Olvasónk rosszul lett egy pizzától, mert azt hitte, hogy ott is változtak az arányok a szigorítás miatt. A Nébih szerint a szabályozás egyértelmű, de azt elismerik, hogy a „teljes kiőrlésű” megnevezés megtévesztő lehet.

„Nem írtam volna meg mindezt, ha most nem verne a víz, nem lenne hipoglikémiám, ha nem lennék rosszul. Nálam ez hamar elmúlik, és nem lesz nagy baj. De mégis mi lesz akkor, ha egy jóhiszemű cukorbeteg majd elájul?” – zárta levelét olvasónk, aki rohanás közben kért egy szelet „teljes kiőrlésű” pizzát a Princess-ben.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kérjenek tájékoztatást az összetevőkről!

A hölgy vásárlás után hamar gyanakodni kezdett, majd kikérte az összetevőket, amit „egy kedves fiatalember” oda is adott. Megkeresésünkre egyébként a Nébih felhívta rá a figyelmet: „Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. FM rendelet értelmében a fogyasztónak lehetősége van arra, hogy a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében információkat kérjen – akár a vásárlást megelőzően – az eladótól. A fogyasztó ilyen módon tájékozódhat például az adott termék összetevőiről, gyártójáról stb.”

A pizza nem kenyér

A „probléma” hátterében az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó módosítása áll, mely értelmében június 22-óta a felhasznált alapanyagok arányát szigorúan meghatározzák. A teljes kiőrlésű kenyerek mellett a rozs- és rozsos, a Graham- és tönkölykenyerek érintettek, az arányokról korábbi cikkünkben tájékozódhat.

A teljes kiőrlésűnek nevezett kenyereknek ennek értelmében legalább 60 százaléknyi teljes kiőrlésű lisztet kell tartalmaznia – hívta fel figyelmünket a Nébih. Hozzáteszik, hogy a „szabályozás alapján egyértelmű”, hogy az mely termékekre vonatkozik.

„Valóban megtévesztő”

„Fontos azonban megjegyezni, hogy az MÉ-ben nem szabályozott termékmegnevezések esetében az általános jelölési előírásokat be kell tartani, tehát a megnevezésnek elegendően pontosnak kell lennie, hogy a termék valódi jellege egyértelmű legyen, nem pedig megtévesztő. Túlnyomórészt finomlisztből álló és néhány százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó pékáru esetén a ’teljes kiőrlésű’ megnevezés valóban megtévesztő” – írta a hatóság megkeresésünkre. Magyarán továbbra sem árt óvatosnak lenni, főként, ha veszélyeztetheti egészségünket a termék.

Bővülhet a lista

A fenti példa is mutatja: egyre inkább alapelvárás, hogy az élelmiszerek „jobban fedjék a valóságot”. A Nébih kérdésünkre adott válaszából kitűnik, hogy a hatóság is felismerte a problémát: „Természetesen folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben mely termékekre érdemes még a szabályozást kiterjeszteni, a sorra kerülő újabb bizottsági ülés fontos napirendi pontja lesz a jogalkalmazás tapasztalatainak megtárgyalása”.