"Még mindig nem oldódtak meg a terrorfenyegetettség alapproblémái"

 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő ide sorolta a többi között az illegális bevándorlást.

Két és fél év alatt nem sikerült megoldani a terrorfenyegetettség alapproblémáit – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.  A terrorfenyegetettség alapproblémái közé sorolta a közel-keleti és észak-afrikai térség biztonságát, az állandósult illegális bevándorlást, azon bevándorlók nyomon követését, akik már Európában vannak, továbbá a jogosulatlanul itt tartózkodók kiutasítását.

Évtizedekig tarthat

Ahhoz kapcsolódva, hogy Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) előző igazgatója pénteki szavai szerint még évtizedekig eltarthat az iszlamista terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában, Horváth József kijelentette: arra kell felkészülni, hogy újabb és újabb merényletek lesznek.

Emellett véleménye szerint ma már a kiberterrorizmussal is együtt kell élnünk, de a társadalom még mindig nincs tisztában azzal, hogy a kibertámadások a fegyvereknél nagyságrendekkel veszélyesebbek is lehetnek. Példaként említette, hogy a legtöbb közművet informatikai rendszerek működtetik.

Összefogás kell az Iszlám Állam ellen

A katonai titkosszolgálatok korábbi helyettes vezetője a műsorban kitért arra: vannak ugyan katonai eredmények az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben, de amíg a szövetségesek műveletei nincsenek összehangolva, addig a szervezet egyszerűen áttelepül máshová. Tehát ha Szíriából és Irakból sikerül kiszorítani őket, akkor ott lesz Líbia vagy Afganisztán, ahol ugyanúgy tudnak majd működtetni egy kvázi államot – vélekedett a szakértő.