Egy rendőrségi helikopter is lezuhant Charlottesville-ben

 

Lezuhant egy rendőrségi helikopter szombaton az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt - közölte a helyi rendőrség. A város volt a helyszíne ezen a napon az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek.

A helikopter erdős területen zuhant le, egy ház közelében, Albermale megyében. A földön tartózkodók közül nem sérült meg senki. A baleset okát vizsgálják.

Kapcsolat van a zavargások és a tragédia között

Az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a városbeli erőszakos cselekményeknek van közük a helikopterbalesethez, de beszámolóiból egyelőre nem derült ki, hogy milyen módon. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte.

Gázolás és zavargások egy szélsőjobboldali rendezvényen

Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki szombaton a szélsőjobboldal rendezvényén kialakult erőszak miatt. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és mintegy 30 ember megsérült. Egyes sajtójelentések szerint az erőszaknak van még két halálos áldozata, de ezzel kapcsolatban semmilyen részlet nem vált ismertté. A rendőrség később elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói fiatalembert, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával.

epa06141385 Virginia State Police inspect the site where a vehicle hit protesters in Charlottesville, Virginia, USA, 12 August 2017. According to media reports at least one person was killed and 19 injured after a car hit a crowd of people counter-protesting the 'Unite the Right' rally which was scheduled to take place in Charlottesville on 12 August. At least 15 others were injured in clashes during protests.  EPA/TASOS KATOPODIS

A merénylethez használt autót vizsgálják a rendőrök, a támadásnak egy halottja és legkevesebb 19 sérültje van. Az összecsapásokban ezenfelül 15-en sérültek. Fotó: EPA/TASOS KATOPODIS

Az elnök elítélte az erőszakot

Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot, majd beszédet mondott a zavargások kapcsán. Később pedig részvétét nyilvánította a gázolásban meghalt nő és a helikopterbalesetben meghalt két rendőr hozzátartozóinak. Trump először Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetők összecsapásakor történteket, és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak, majd kora délután sajtónyilatkozatot is tett. “Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Kora délutáni sajtónyilatkozatában azt mondta: “a charlottesville-i incidensekben több oldal is hibás”. Bővebben korábbi cikkünkben.

Megemlékezés a támadás után. Fotó: EPA/TASOS KATOPODIS