Szakértő: Nem nagyobb a háború esélye Észak-Koreával

 

Matura Tamás külpolitikai szakértő szerint a korábbinál most sem nagyobb a háború esélye Észak-Koreával, Kim Dzsong Unnak pedig a minél további hatalmon maradás a célja.

A szakértő az M1 esti Híradójában azt mondta, a helyzet komolyságát erősíti, hogy sok szomszédos állam szerződésben áll egymással, és megvédik a partnert, ha azt támadás érné. Kínának is van egy ilyen szerződése Észak-Koreával, de Kína már kinyilatkozta, hogy ha Észak-Korea kezdeményezi a háborút, akkor semleges marad a konfliktusban.

 

Phenjan, 2017. július 6.Katonák tapsolva ünneplik az újabb észak-koreai rakétakísérletet a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. július 6-án. Phenjan két nappal korábban interkontinentális ballisztikus rakéta-kísérletet hajtott végre, a rakéta feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe. (MTI/AP/Dzson Csol Dzsin)

A kép illusztráció. (MTI/AP/Dzson Csol Dzsin)

Közölte továbbá: az amerikai védelmi hírszerző ügynökség szerint Észak-Korea 50-61 miniatürizált robbanófejjel is rendelkezhet, amelyek ballisztikus rakétákra szerelve elérhetik az Egyesült Államokat. Ugyanakkor Kim Dzsong Un nem “öngyilkosságra” készül, tudja, hogy elsöprő válaszcsapásra számíthat, neki viszont az a fontos, hogy minél tovább Észak-Korea uralkodója maradjon.