Már az MSZP is Botka ellen dolgozik?

 

Már a saját pártjában is vesztésre áll Botka László – erről közölt cikket a Magyar Idők. A lap MSZP-s forrásokra hivatkozva azt írja: a szocialisták – Botkával ellentétben – összefognának Gyurcsány Ferenccel. Ezért saját miniszterelnök-jelöltjükkel szemben azt a Molnár Zsoltot támogatják, akit korábban Botka László árulónak nevezett. Közben a Nyugati Fény nevű blog arról írt: miközben az MSZP miniszterelnök-jelöltje látszólag elutasítja a DK elnökét, Gyurcsány Ferenc aláírására is szükség volt, hogy össze tudják hívni a szocialisták a rendkívüli parlamenti ülést.

A napilap szombati cikkében a párt legfelsőbb köreihez tartozó forrásokra hivatkozva azt írja: az MSZP-sek összefognának a Gyurcsány vezette DK-val, és mind a megyei, mind a fővárosi szervezetek Molnár Zsolt szövetségi politikájával értenek egyet, nem pedig a miniszterelnök-jelöltjükével.

Botka és Molnár között azután alakult ki nézeteltérés, hogy a szocialisták elnökségi tagja kijelentette: Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül az MSZP nem tud jó eredményt elérni.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ezzel Molnár Zsolt árulást követett el, ami tűrhetetlen és ami ellen tűzzel vassal harcolni fog. Nem sokkal később le is váltotta Molnárt a budapesti kampány vezető posztjáról.

Molnár Gyula, a szocialisták elnöke az ügyet azzal zárta le, hogy aki a jövőben kibeszél a pártból, azt lehúzzák az MSZP választási listájáról. Úgy fogalmazott: a „mi” politikai kultúránk lényege az, hogy a miniszterelnök-jelölt az első számú vezető.

Később a HVG-nek adott interjújában ismét megerősítette: kampányidőszakban az MSZP első embere és legfontosabb döntéshozója a párt miniszterelnök-jelöltje – vagyis jelenleg Botka László. Saját pozíciójáról pedig úgy vallott: a pártelnök feladata a konfliktuskezelés, amit a látszat ellenére „jóízűen csinál”.

De azért szerinte is itt az ideje lezárni a párton belüli konfliktusokat, hogy őszre egy – szavai szerint – elfogadható csapattal tudjanak előállni.

Zajos viták kísérik a Botka-érát

A szegedi polgármester színre lépése óta folyamatos a vita a párton belül és az ígért baloldali összefogás is egyre távolibbnak tűnik. A feloldhatatlan konfliktust Gyurcsány Ferenc személye jeleni. Egészen pontosan az, hogy a DK elnöke része lehet-e az összefogásnak, vagy sem.

2008. július 3-án Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Botka László polgármester társaságában a csongrádi megyeszékhelyen a szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztését bemutató tájékoztatón. MTI Fotó: Németh György

Ugyanis Botka László a kezdetektől elutasítja Gyurcsányt – legalábbis látszólag. Legutóbb ugyanis pont Gyurcsány Ferenc szavazata segítette ki az MSZP-t – írja a Nyugatifény nevű blog.

Botka László csütörtökön jelentette be, hogy összegyűlt a kellő számú képviselői szavazat ahhoz, hogy augusztusban összehívjanak egy rendkívüli parlamenti ülést. Csakhogy ez a DK és Gyurcsány nélkül nem sikerült volna – a blog szerint azzal, hogy Gyurcsány Ferenc is aláírta a kezdeményezést, épp, hogy meglett a szükséges 40 aláírás.

A portál szerint Botka László ezzel hatalmas öngólt rúgott, hiszen pont az a Gyurcsány segítette ki az MSZP-t, akiről a szocialista miniszterelnök-jelölt hónapok óta azt mondja, hogy ki kell rekeszteni a politizálásból.

A blog felteszi a kérdést: „Amikor kell az aláírás, akkor jó a Gyurcsány, egyébként meg takarodjon?”