Leolvadtak a hűtők, nincs tévé, nem szól a rádió – Két napja hiába várnak az áramra

 

Csaknem 48 órája nincs áram Nyugat-Magyarország több településén. A csütörtök esti viharban fák dőltek a vezetékekre. Volt olyan település, ahol majdnem a teljes elektromos hálózatot ki kellett cserélni. A szakemberek azt mondják, ez a vihar okozta az eddigi legnagyobb pusztítást. Több száz háztartásban vasárnapig sem lesz áram, ami egyre nagyobb károkat okoz.

A csütörtök esti vihar óriási pusztítást hagyott maga után a Nyugat-Dunántúli településeken. A térségben kidőlt fák és leszakadt ágak tették tönkre a vezetékeket, sok helyen villanyoszlopok is kidőltek. A viharban megsérült kábelek javítása több helyen még most sem fejeződött be.

Megromlottak az ételek, nem megy a tévé 

Vas és Zala megyében délelőtt még több mint háromezer háztartás volt áram nélkül. Egy irsapusztai családnál minden romlandó élelmiszert kidobtak a hűtőből. Az áram hiánya miatt a tévé és a rádió sem működött, így szinte el voltak vágva a külvilágtól. A fagyasztójuk még valahogy bírja, mondta a Híradónak Németh Éva.

Összetört autó és megbontott tető – még mindig látszanak a csütörtök éjjeli vihar nyomai a Vas megyei Bajánsenyén. A településen 200 háztartás maradt áram nélkül, ezért aki tehette, aggregátorral pótolta a villamos energiát.

Szó szerint porig rombolta a vihar az egyik fészert. A faluban két napja folyamatosan a romok eltakarításán dolgoznak. Az áramszolgáltató szakemberei egész délután javították a vezetékeket.

Győr-Moson-Sopron megyében ugyan a középfeszültségű hibákat már pénteken megszüntették, a kisfeszültségű vezetékekkel még sok helyen probléma volt. Az egyik mosonmagyaróvári családi háznál daruskocsiról javították a villanyoszlopot, amire csütörtök éjjel egy fenyőfa dőlt. Az áramszünetnek csak a gyerekek örültek, mert másféle játékokat játszhattak, mint szoktak.

Sok helyen fák és leszakadó faágak dőltek a vezetékekre. Volt, ahol három-négy ponton is elszakították a hálózatot. Ezeket a tűzoltók távolították el, hogy az áramszolgáltató szakemberei elvégezhessék a javításokat.

Még várni kell 

„Az idei évi viharok közül egyértelműen kiemelkedik a mostani a károkozás tekintetében. Ez volt a legnagyobb pusztítást végző a villamoshálózaton az idei évben” – mondta Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. területi kommunikációs referense.

Az áramszolgáltató először szombatra ígérte a hibák elhárítását. Szombaton viszont már csak vasárnapra ígérik, hogy mindenhol ismét lesz áram.

Címlapi képünk illusztráció.