Augusztus 20-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

 

Gazsó Györgyre (Radnóti Színház), Szikszai Rémuszra (Szkéné Színház) és Krisztik Csabára (Vörösmarty Színház) lehet szavazni a kultura.hu/kaszasattiladij oldalon.

A három színművész közül ugyanis a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 8-án, a Győri Nemzeti Színházban rendezendő országos színházi évadnyitón.

Az 500 ezer forinttal járó díj, amelyet tizedik alkalommal adnak át, a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Debrecen, 2015. augusztus 29.Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze (b) átveszi a Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltántól, a díj alapítójától a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaesten a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2015. augusztus 29-én.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze (b) átveszi a Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltántól, a díj alapítójától a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaesten a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2015. augusztus 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban alapították

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a jelölteket meghirdető június 15-ei sajtótájékoztatón felidézte: a Kaszás Attila-díjat 2008-ban a Mozaik Művészegyesülettel közösen a magyar kultúra napja alkalmából alapították azzal a céllal, hogy olyan díjat hozzanak létre, amelyről a pályatársak, a színészek dönthetnek és nem a politikusok.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben megváltoztatták a szavazási eljárást, és azóta az utolsó fordulóban a három jelölt közül a közönség választhatja ki, hogy ki kapja az elismerést.

A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. Az idén 38 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.