Két szék közé eshet a Jobbik

 

A Jobbik frakcióvezető-helyettes szerint nem bocsánatot kell kérni, hanem beszélni kell arról, hogy alakulhatott ki Magyarországon hogy a nyugdíjasok radikalizálódnak. Staudt Gábor erről Vona Gábor nyugdíjasokra vonatkozó bejegyzése kapcsán beszélt. Szerinte radikalizálódás, hogy „a baloldali és fideszes nyugdíjasok véresre verik egymást a véleménykülönbségek miatt”.

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma Este című műsorában azt mondta: a Jobbik kommunikációjából az látszik, hogy bizonyos társadalmi csoportokat igyekeznek megbélyegezni. Szerinte vannak magszavazói bizonyos pártoknak, amelyek, ha provokáció éri őket, reagálnak rá, ez minden országban előfordul, például az amerikai kampány során is összeverekedtek különböző pártok szimpatizánsai. Ők a legelkötelezettebb választói az adott pártnak.

A Jobbik kapkod; a néppártosodási stratégia kudarcot vallott, pedig éppen az lett volna a célja, hogy a nyugdíjas szavazókat megszólítsák – tette hozzá.

Mint mondta, a nyugdíjasok körében alacsony szinten áll a Jobbik, a radikális felfogás és szélsőjobboldali trend, illetve a nyugdíjasok gyalázása azt fogja eredményezni, hogy a párt komoly választói csoportról mondhat majd le. A nyugdíjasok elvesztése egy olyan versenyhátrányt jelenthet, hogy nem fogja tudni megszólítani a teljes népességnek azt a részét, amellyel választást nyerhetne – fűzte hozzá.

Komoly stratégiai hiba volt, hogy megtámadott egy komoly társadalmi csoportot Vona Gábor, ennek eredménye pedig az lesz, hogy a kampány során a Jobbik lemond ezekről a választási csoportokról – fejtette ki Deák Dániel.

Generációk egymásnak ugrasztásával nem lehet választást nyerni – szögezte le az elemző.

A Jobbik újabb és újabb társadalmi csoportokat keres, akiket támad, legutóbb bújtatott rasszista indíték is volt a párt akciója mögött, vagyis próbál visszaszólni a régi szélsőjobboldali szavazókhoz, de ők a néppártosodási stratégia miatt már lemorzsolódtak, így a Jobbik a kampány során két szék közé eshet – fejtette ki Deák Dániel.

A párt egyébként a 2014-es választási szintnél gyengébb eredményt érne el, ha most lennének a választások – tette hozzá az elemző.