Furcsa slamasztikában a szocialisták

 

Milyen fegyverrel megy majd csatába az MSZP, ha ilyen zajosan oldanak meg egy-egy napi személyi kérdést is? Nyolc hónappal a választások előtt a szocialista párt minden csoportosulása csak arra koncentrál, hogyan tudna bejutó helyet szerezni – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2014-ben 28 listás helyet szerzett a baloldali összefogás, ha a Demokratikus Koalíció külön indulna és bejutna a parlamentbe, akkor ebből 4-5 mandátum lejönne. Viszonylag kevés helyről beszélünk, és azon taktikáznak a csoportok, hogyan lehet felkerülni a bekerülő helyekre – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Jelentős veszteség lenne Botka megbuktatása

Az egyéni választókerületeket akkor tudja megnyerni a baloldal, ha a DK és az MSZP együttműködik. Az egyéni választókerületek jelöltjeinek a személyi stratégiája csak a baloldali összefogás lehet – jelentette ki a szakértő. Botka Lászlónak viszont nem a száznál is több képviselő elhelyezése a legfőbb dilemmája, hanem az, hogy kik lesznek azok az emberek, akik bekerülnek az MSZP színeiben a következő országgyűlésbe – mondta a szakértő.

Furcsa slamasztikában van a szocialista párt, abban a reményben, hogy a legtöbb szavazót Botka László tudja elérni, megválasztották miniszterelnök-jelöltnek. Egész biztosan jelentős veszteséggel és az MSZP egyébként is megrongálódott imázsának a totális vereségével járna ebből a helyzetből visszalépni – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

Hozzátette: még azok is, akik azt mondják, hogy nem elég sikeres az MSZP miniszterelnök-jelöltje, azok sem lehetnek érdekeltek Botka László megbuktatásában.

Botka Lászlónak nem sikerült új szavazókat találnia

Molnár Gyula pártelnök úgy nyilatkozott egy lapinterjúban, hogy az egy irreális várakozás, hogy a hátralévő nyolc hónapban eldobják a mostani miniszterelnök-jelöltjüket, ugyanakkor a stratégiai váltáson el lehet gondolkodni, tehát amit Molnár Zsolt mondott, az egy legitim felvetés.

Molnár Zsolt a Demokratikus Koalícióval való együttműködésről beszélt, amit Molnár Gyula egyelőre visszautasított. Mivel Botka Lászlónak nem sikerült új szavazókat találnia, elképzelhető, hogy ősszel újragondolják a stratégiájukat – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

A szakértő elmondta: Nézőpont Intézetnél úgy látják, hogy a párt népszerűsége már csak 7 százalék körül mozog a teljes népesség körében. Egyelőre nem övezte siker Botka Lászlónak azt a tervét, hogy új szavazókat keres.

Országjárásba kezdett Botka László

A média kiemelt figyelemmel fogja kísérni Botka László országjárását, azonban tömegjelenet nem várható egy augusztus első felében tartott lakossági fórumon – mondta a szakértő. A szakértő hozzátette: valamit be kellett jelenteni, mivel akkora volt a nyomás Botka Lászlón, illetve elégedetlenség a párton belül a teljesítményével, hogy előre próbált menekülni.

Molnár Gyula diplomatikus, de kitérő választ adott arra a kérdésre, készül-e Botka László miniszterelnökké választására és győzelmére. Ha az adott párt elnöke sem hisz igazán a győzelemben, akkor annak hatása lesz az egész kampányra – mondta Mráz Ágoston Sámuel.