Európa-szerte izzik a levegő

 

Európa-szerte tombol a hőség. Olaszországban ez az ötödik hőhullám. Kárpátalján egy órával lerövidítették a munkanap hosszát, hogy az emberek tudjanak hűsölni. Közben tűzvész pusztít Európában: Horvátországban egy nemzeti park is veszélyben van. Boszniában pedig nehezíti az oltást, hogy lángolnak az aknamezők is.

Több országban hőség tombol a kontinensen. A rendkívüli melegre való tekintettel újabb olasz városokban rendeltek el hőségriadót. Így már több, mint két tucat nagyvárosban van érvényben vörös riasztás.

Románia déli terültén több megyében adtak ki riasztást, mert a hőmérő higanyszála akár a 41 Celsius fokot is elérheti.

Halat mintázó fejfedőt viselő lányok frissítőt fogyasztanak Firenzében 2017. augusztus 1-jén. Firenzében akár 40 Celsius-fokot is mérhetnek ezen a napon. (MTI/EPA/Maurizio Degl'Innocenti)

Kárpátalján még árnyékban is 31 celsius fokot mutat a hőmérő. Mivel a legtöbb irodaépületben nincs légkondicionáló, ezért Hennagyij Moszkal kormányzó elrendelte a munkaidő hosszának egy órával való csökkentését. A kieső munkaórákat egyébként augusztus legvégén és szeptember elején kell majd pótolniuk az embereknek, amikor enyhül majd a hőség..

Sok helyen okoz tüzeket a rendkívüli szárazság és meleg. Horvátországban az egyik kedvelt nemzeti parktól néhány száz méternyire sikerült csak megfékezni a lángokat. Az oltásban repülőgépek is segítenek.

De lángok pusztítanak Szerbia középső részén is. Eddig mintegy 50 hektárnyi növényzet pusztult el. A szomszédos Boszniában is lángolnak az erdők. Itt az oltást az nehezíti, hogy a tűz a délszláv háborúban telepített aknamezők közelében ég.

Az afrikai forróság Európa nagy részén várhatóan a jövő hét elejéig biztosan kitart.