Űrtechnológiák hasznosítására nyertek támogatást magyarországi projektek

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) 65 ezer euró vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a szervezet magyarországi technológiai transzfer irodájának első pályázatán a nyerteseknek, a vállalkozások a támogatást technológia-átadással kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatják.

Az ESA magyar technológiai transzfer irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar, vagy a hétköznapi élet bármely területén.

Az űripar mindennapi hasznosítása kereskedelmi szempontból is értékes termékeket, szolgáltatásokat és nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat eredményezhet – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja az MTI-vel kedden.

A pályázatra olyan projektek jelentkezését várták, amelyek űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké, a felhívás határideje június 6-án járt le. A pályázati értékelő testület döntése alapján két nyertes pályaművet választottak ki.

Az egyik nyertes projekt a SUPERB lett, amelyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával.

A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hang és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal.

Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét, űrfelvételekkel veti egybe az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal.

A másik nyertes projekt egy mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek ki jelenlegi, illetve korábbi kutatásokra alapozva.

A program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehetséges, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen lehet alkalmazni a földi környezetben is.

Az ESA magyarországi technológiai transzfer irodájának következő pályázati felhívását várhatóan novemberben írják ki – közölte az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont.