Újabb rendőrkontingens indult el Prágából

 

Prágából egy újabb rendőrkontingens indult útnak Szerbiába és Macedóniába. Ez nem az első eset, az együttműködés még a migránsválság kezdetére nyúlik vissza. A balkáni útvonalon - noha zárva van - még ma sem szűnt meg teljesen a határokra nehezedő nyomás - közölte a V4 Híradó.

Ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a balkáni küldetésre induló cseh rendőrkontingenst Prágában. Többségük, vagyis 40-en a macedón-görög, a többiek pedig a szerb-bolgár határ védelmében vesznek majd részt helybeli kollégáikkal.

Ez nem az első alkalom, hogy Prága rendőröket küld Macedóniába. Az együttműködés még 2015-ben kezdődött, amikor a migránsok legtöbbje a balkáni útvonalon érkezett. Noha az útvonal lezárása után jelentősen csökkent az érkezők száma, a migrációs nyomás nem szűnt meg, éppen ezért Macedóniának szüksége van a segítségre.

A magyar rendőrök is részt vesznek a védelemben 

A csehek mellett a magyar rendőrök is részt vesznek a macedón határ védelmében. Legutóbb egy hete indult el egy magyar kontingens. Búcsúztatójukon az országos rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: a V4-ek, valamint Macedónia és Szerbia összefogásának köszönhetően már nem a nyugat-balkáni a legforgalmasabb migrációs útvonal.

Tavaly 50 cseh rendőr részt vett a magyar határok védelmében is. Szeptembertől két hónapon át magyar rendőrökkel és katonákkal együtt járőröztek Szeged közelében a magyar-szerb határon.