Spöttle: Időzített bombák a visszatérő iszlamisták

 

Egyre bátrabban lépnek fel a német állampolgárok a terroristákkal szemben. A lipcsei polgárok kiálltak a magyar vívók mellett.

A hamburgi késes támadást követően valóságos lincshangulat alakult ki a szupermarketben, a német rendőrök vérző fejjel tették a rabszállítóba a dzsihadista merénylőt, mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

A biztonságpolitikai szakértő fontosnak tartotta kiemelni, hogy a német állampolgárok egyre bátrabban lépnek fel a terroristákkal szemben az utóbbi időszakban. Ez a folyamat az amerikai 2001. szeptember 11. utáni lelki állapotához hasonlítható Spöttle szerint.

A magyar vívó válogatott által megtapasztalt atrocitások kapcsán emlékeztetett: Lipcse a német bűnügyi statisztikákban Berlin után a második legrosszabb helyen áll, százezer lakosra 15 ezernél is több bűncselekmény jut évente.

A magyar vívók szálláshelye egy hírhedt környéken volt Spöttle elmondása szerint, ahol gyakoriak a bűncselekmények.

A hatóságok hivatalos közleménye kapcsán a helyiek hozzászólások százaiban ostorozzák a városvezetést, mondván képtelenek szembenézni a kialakult helyzettel, hangsúlyozta a szakértő.

Kiemelte, hogy a német állampolgárok kiálltak a magyar vívók mellett a legnagyobb német lapok internetes fórumain.

Hazatérő harcosok

Az iszlamisták elleni fellépést nagyban nehezíti, hogy többen is német állampolgársággal rendelkeznek, és emiatt a német jog alapján kell eljárni ellenük, nem toloncolhatják ki őket származási országukba, jegyezte meg Spöttle.

Emlékeztetett, hogy léteznek ún. deiszlamizációs programok az iszlamisták társadalomba való visszaillesztésére, de ezek az emberek bármikor újra radikalizálhatóak.