Kazuárt idéző tollas dinoszaurusz kövületeire leltek Kínában

 

Eleddig ismeretlen, fején a kazuárhoz hasonlóan hatalmas tarajat viselő tollas dinoszauruszfaj maradványait találták meg Kínában.

A Corythoraptor jacobsi nevet kapott élőlény a Kína délkeleti részén lévő Csianghszi régióban élhetett a 100-66 millió évvel ezelőtti krétakor végén, röviddel a dinoszauruszok kihalása előtt. A kutatók szerint legalább nyolcéves volt, amikor elpusztult, de még nem volt teljesen kifejlett egyed.

Feje, főleg a rajta lévő 15 centiméteres taréj nagy hasonlóságot mutat az Ausztráliában ma is élő kazuárokéval. Ebből kifolyólag  a kutatók kikövetkeztethetik, hogyan és mire használta fejdíszét a C. jacobsi 66 millió éve.

A leletek alapján úgy hiszik, hogy a dinoszaurusz, amely az 1,6 méteres magasságot is elérhette, hasonló életmódot folytatott, mint a modern kazuárok, például az Ausztráliában és Új-Guineán honos északi kazuár (Casuarius unappendiculatus) – idézi Lü Csün-csangot, a Kínai Geológiai Tudományos Akadémia intézetének professzorát a LiveScience tudományos portál.

Kazuár. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Kazuár. (Fotó: AFP)

A kutatók az Oviraptoridae – óriási, madárszerű dinoszauruszok – családba tartozó élőlény maradványait Kancsouban találták meg 2013-ban. A leletek remek állapotban voltak: csaknem teljes csontvázra bukkantak. A koponya és az alsó állkapocs segítségével állapították meg, hogy az állat fiatal felnőttként, legalább 8 évesen pusztult el.

Karmokban végződő tollas mellső végtagjával valószínűleg gyíkokra és kisebb dinoszauruszokra vadászott. Tarajának a tudósok szerint több funkciója is lehetett: egyrészt díszként szolgálhatott, de kommunikációs szerepe is lehetett, a párzási időszakban jelezte a dinoszaurusz fizikai állapotát.

A példány a Liaoning tartományban lévő Csincsou Paleontológiai Múzeumban kapott helyet.

A felfedezésről a Scientific Reports tudományos szaklap számolt be csütörtökön.