Öreg gépen, pendrive-ról is fut a legbarátságosabb ingyenes oprendszer

 

Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója, mind a négy asztali környezettel. Telepíteni sem kell a kipróbáláshoz.

Menetrendszerűen nyáron jön a frissítés. A Linux Mint 18.2 kiadás 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők hozzá.

Látványos háttereit művészek készítették

A Mint látványos háttereit művészek készítették

A Mint egy Linux alapú disztribúció, amelynek célja, hogy minél könnyebben használható, biztonságos, korszerű és ízléses megjelenésű asztali- és hordozható számítógépen használható környezetet biztosítson a felhasználóknak.

Elérhető rajta valamennyi, a napi munkánkat ellátásához szükséges fontos alkalmazás, s lehetőséget biztosít a játékok futtatására, filmnézésre, zenehallgatásra is. Ezen kívül tudományos, valamint grafikai és egyéb feladatok elvégzésére is alkalmas, ha telepítjük a rendszerre a szükséges programokat. A programok telepítésére szolgáló Szoftverközpont használata, amely a központi tárolókból telepíti a csomagokat, egyszerűen és gyorsan.

A Linux Mint alapértelmezett felhasználói felülete a Cinnamon, s ugyanilyen jól működik a rendszeren a többi felület is. A használandó felületetnek megfelelő telepítőt, ISO-lemezképet kell majd letölteni, de a felhasználói felületet a későbbiekben is meg lehet változtatni.

Újabb számítógépekre (megfelelő grafikus gyorsítás, a 4 GiB-nál több RAM és a négy magos processzor) a Cinnamon és KDE asztallal rendelkező változatok ajánlhatók. Az utóbbi 5 évben megjelent gépek általában alkalmasak a Cinnamon és KDE változatokhoz. Kevés memória esetén a 32 bites verziók használata ajánlott.

A MATE és Xfce kiadások a szerényebb gépek számára kínálnak megfelelő megoldásokat: akkor érdemes ezeket választani, ha a memória mérete 4 GiB alatt van, a CPU egy vagy két maggal rendelkezik, a videókártya szerényebb képességű.

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk tetsző változatot, érdemes az operációs rendszert a Live mód segítségével – a számítógép bárminemű megváltoztatása nélkül – pendrive-ról kipróbálni.

A szabadon letölthető, ingyenes Linux Mint rendszer kezdőktől a haladókig szinte mindenkinek ajánlható, azoknak is akik éppen Windows-ról szeretnének Linuxra áttérni.

Akik nem engednék el egyből windowsos rendszerüket, lehetőségük van dual-boot rendszer kialakítása is. A telepítés kevesebb, mint fél órát vesz igénybe.